Trådlösa högtalare – bäst i test
Råd & Rön har testat 43 trådlösa högtalare som spelar musik via wifi och bluetooth. Högtalarna kan användas i så kallade multiroom-system.
Om testet

Vi har testat...
- Ljudet, då vi har låtit en expertpanel lyssna på bland annat pop, jazz, klassisk musik och radio.
- Hur lätta högtalarna är att installera och använda.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade högtalare
Utdrag ur testet av trådlösa högtalare med wifi
Vi har testat 43 trådlösa högtalare som spelar musik via wifi. De kan användas antingen ensamma i ett rum, eller som del av ett system med högtalare i flera rum. Du styr vad som ska spelas i högtalarna genom en app i mobilen.
Med appen kan familjemedlemmarna välja att samtidigt spela olika musik i olika rum. Pappa i familjen kan alltså lyssna på First Aid Kits lena stämmor i sovrumshögtalaren samtidigt som tonårsdottern rockar loss till Metallica på högtalaren i sitt eget rum. Därför kallas produkten ofta multiroom-högtalare i marknadsföringen och i butiker. Du kan dock bara koppla samman högtalare från en och samma tillverkare i ett multiroom-system.
I testet finns modeller som kostar från en knapp femhundring till åtskilliga tusenlappar. Testvinnaren är en av de dyraste modellerna i testet med sin prislapp runt 5000 kronor. Den får genomgående höga delbetyg och vår expertpanel gav omdömet ”detaljerat, djupt och trevligt ljud med bra energi och jämn spridning i hela rummet”.
Men det finns också flera riktigt välljudande högtalare som kostar runt 2000 kronor samt även ett par runt tusenlappen. Vår testpanel blev faktiskt mäkta imponerad av ljudet från flera av testets toppmodeller. Vare sig det var Frankie Goes To Hollywoods poppiga version av Motownhiten War eller avskalade cellomelodier från Yo-Yo Ma, låter ljudet fylligt och välbalanserat.
Högtalarna som placerar sig i botten av testet har däremot betydligt sämre ljudkvalitet. Det kan till exempel bero på för mycket eller för lite bas, att sången i musiktesterna och dialogen i radioprattestet upplevdes som förvrängd eller att ljudet inte sprids jämnt i rummet. I testets bottenskikt finns flera riktigt dyra modeller, vilket visar att hög prislapp och hög ljudkvalitet inte alltid går hand i hand.
De flesta modeller är lätta att komma igång med. Du installerar först tillverkarens app i din mobil och följer sedan instruktionerna för att koppla in högtalaren till ditt trådlösa nätverk. Betyget för mångsidighet skiljer en del men vi har viktat det lågt eftersom wifi-funktionen är viktigast för den här typen av högtalare.
33 av testets modeller kan också spela upp musik via bluetooth. Men använder du bluetooth kan du bara spela upp musik till en högtalare i taget. Och musiken bryts om det ringer eller om du startar en annan app med ljud i mobilen, till exempel Netflix eller Youtube. Förutom att styra musiken görs även de allra flesta inställningar i appen, på högtalarna finns oftast bara knappar för att ändra volym och starta och pausa musik.
Över hälften av högtalarna har inbyggd röstassistent. Det innebär att du kan styra musikuppspelningen genom röstkommandon. Om högtalare har Googles assistent kan den prata svenska. Du kan till exempel säga ”Ok Google, spela First Aid Kit på Spotify” för att spela upp musik. Om du istället väljer någon av de högtalare som har Amazon Alexa som röstassistent måste du prata engelska – ”Alexa, play First Aid Kit on Spotify”.
Apple har bara en högtalare, Homepod, med sin röstassistent Siri. Trots att Siri pratar svenska på Iphone och Ipad pratar den bara engelska på högtalaren Homepod. I skrivande stund kan den heller inte starta musik från Spotify, utan det är musiktjänsten Apple Music som gäller. En röstassistent kan dock mycket mer än att styra musikuppspelningen, funktionen går därför utanför testets omfång och är inte betygsatt.