Trådlösa högtalare – bäst i test
Råd & Rön har testat 44 trådlösa högtalare som spelar musik via wifi och bluetooth. Högtalarna kan användas i så kallade multiroom-system. Flera högtalare låter väldigt bra, men det är stora kvalitetsskillnader mellan modeller från samma tillverkare och prislappen går långt ifrån alltid hand i hand med ljudkvaliteten.
Om testet

Vi har testat...
- Ljudet, då vi har låtit en expertpanel lyssna på bland annat pop, jazz, klassisk musik och radio.
- Hur lätta högtalarna är att installera och använda.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade högtalare
Fler tester
Utdrag ur testet av trådlösa högtalare med wifi
Vi har testat 44 trådlösa högtalare som spelar musik via wifi. De kan användas antingen ensamma i ett rum, eller som del av ett system med högtalare i flera rum. Du styr vad som ska spelas i högtalarna genom en app i mobilen.
Med appen kan familjemedlemmarna välja att samtidigt spela olika musik i olika rum. Pappa i familjen kan alltså lyssna på First Aid Kits lena stämmor i sovrumshögtalaren samtidigt som tonårsdottern rockar loss till Metallica på högtalaren i sitt eget rum. Därför kallas produkten ofta multiroom-högtalare i marknadsföringen och i butiker. Du kan dock bara koppla samman högtalare från en och samma tillverkare i ett multiroom-system.
I testet finns högtalare som kostar från en knapp femhundring till åtskilliga tusenlappar. Testvinnaren är en av de dyraste modellerna i testet. Den får genomgående höga delbetyg och vår expertpanel gav omdömet ”detaljerat, djupt och trevligt ljud med bra energi och jämn spridning i hela rummet”.
Men det finns också flera riktigt välljudande högtalare som kostar runt tusenlappen, till exempel högtalaren som kniper bronsplatsen i testet. Vår testpanel blev faktiskt mäkta imponerad av ljudet från flera av testets toppmodeller. Vare sig det var Frankie Goes To Hollywoods poppiga version av Motownhiten War eller avskalade cellomelodier från Yo-Yo Ma, låter ljudet fylligt och välbalanserat.
Högtalarna som placerar sig i botten av testet har däremot betydligt sämre ljudkvalitet. Det kan till exempel bero på för mycket eller för lite bas, att sången i musiktesterna och dialogen i radioprattestet upplevdes som förvrängd eller att ljudet inte sprids jämnt i rummet. I testets bottenskikt finns flera riktigt dyra modeller, vilket visar att hög prislapp och hög ljudkvalitet inte alltid går hand i hand.
De flesta högtalare är lätta att komma igång med. Du installerar först tillverkarens app i din mobil och följer sedan instruktionerna för att koppla in högtalaren till ditt trådlösa nätverk. Betyget för mångsidighet skiljer en del men vi har viktat det lågt eftersom wifi-funktionen är viktigast för den här typen av högtalare.
36 av testets modeller kan också spela upp musik via bluetooth. Men använder du bluetooth kan du bara spela upp musik till en högtalare i taget. Och musiken bryts om det ringer eller om du startar en annan app med ljud i mobilen, till exempel Netflix eller Youtube. Förutom att styra musiken görs även de allra flesta inställningar i appen, på högtalarna finns oftast bara knappar för att ändra volym och starta och pausa musik.
De flesta, 27 stycken, av modellerna har inbyggd röstassistent. Det innebär att du kan styra musikuppspelningen genom röstkommandon. Om högtalare har Googles assistent kan den prata svenska. Du kan till exempel säga ”Ok Google, spela First Aid Kit på Spotify” för att spela upp musik. Om du istället väljer någon av de högtalare som har Amazon Alexa som röstassistent måste du prata engelska – ”Alexa, play First Aid Kit on Spotify”.
Apple har bara en högtalare, Homepod Mini, med sin röstassistent Siri. Trots att Siri pratar svenska med Iphone förstår den inte ärans och hjältarnas språk på högtalaren Homepod Mini. I skrivande stund kan den heller inte starta musik från Spotify, andra musiktjänster som Apple Music eller Amazon Music fungerar dock. En röstassistent kan dock mycket mer än att styra musikuppspelningen, funktionen går därför utanför testets omfång och är inte betygsatt.
Låtarna vi lyssnade på
När vi testar högtalare gör vi det med tal, radio och rosa brus från tongeneratorer men viktigast är såklart musiken. Här är fem låtar som vi använde för att sätta högtalarna på prov.
Here to Stay, Pat Metheny Group
Komplex modern jazz med mycket bas, diskant och mellanregister. Musiken innehåller många detaljer över hela frekvensregistret.
War, Frankie Goes To Hollywood
Musiken har ett starkt rytmiskt beat i flera lager som växer under låtens första minut. Bra för att visa felaktigheter som kommer den digitala signalprocessorn och störningar i ljudet som kommer från resonans i högtalarlådan.
Dark Day, Blues Company
Låten har en stark och klar bas och ett okomplicerat ljud tillsammans med en stark sång. Även den bra för att avslöja svagheter i hur högtalaren hanterar omvandlingen från digitala signaler till analogt ljud. Dark Day avslöjar också distorsion och om högtalaren har problem med skakningar.
Bach Courante från svit no 1 i G med YoYo Ma som cellist
Används för att avgöra om celloljudet låter realistiskt och högtalaren klarar dynamik eller om ljudet låter processat och kartonglikt.
Tosca Te Deum “Tre Sbirri”, Andrea Bocelli, Fiorenza Cedolins, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino & Zubin Mehta
Stycket börjar tyst och byggs upp. Har starka röster och klara stråkar och flöjter. Musiken hjälper till att avgöra om högtalarna klarar klar och luftig musik.