Tomatsoppa – bäst i test
Råd & Rön har testat tolv sorters tomatsoppa. Fem av sopporna är konserver och sju är kylvaror. Smakskillnaden är väldigt stor, konstaterar vår smakpanel. De godaste sopporna är tjocka, har fyllig doft och ger hemlagad känsla. Testet har en tydlig vinnare som dessutom är både ekologisk och billig.
Om testet
Vi har testat...
- Doft, smak och konsistens.
- Hur mycket lykopen tomatsoppan innehåller. (Lykopen är ett nyttigt ämne som också ger tomaten dess röda färg.)
- Om tomatsoppan innehåller oönskade ämnen som bisfenoler och mjukgörare.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Tomatsoppor som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av tomatsoppa
Tomatsoppa kan vara allt från kall spansk gazpacho till varm kinesisk tomatsoppa med ägg. Eller varför inte amerikansk popkonst i form av Andy Warhols klassiska Campbellburkar. I vårt test ligger fokus på butikernas färdiga tomatsoppor som är tänkta att värmas. De kan fungera som en snabb lunch på jobbet eller kanske hemma om du inte orkar laga mat.
Av de tolv sopporna är fem konserver som klarar sig länge i skafferiet som ”nödmat” eller som kan följa med på utflykten, campingsemestern eller båtturen. Övriga sju är kylvaror med lite kortare hållbarhet. Av kylvarorna är det fyra som kan värmas i mikron och ätas direkt ur burken, vilket kanske är extra praktiskt i lunchrummet eller om du vill undvika disk.
Både tomatinnehållet och ingredienslistorna varierar mycket. Majoriteten av sopporna innehåller också andra grönsaker och många även mjölk, grädde, ost eller bönor.
I vårt labb har vi undersökt om sopporna innehåller oönskade ämnen i form av mjukgörare eller bisfenoler. Dessa ämnen kan hamna i maten både under produktionen och genom förpackningarna. För de soppor som är tänkta att värmas och ätas direkt ur förpackningen har vi gjort testerna efter uppvärmning för att få de värden som är i soppan när du äter den.
Dessbättre hittar vi varken mjukgörare eller bisfenol i de färdiga sopporna.
I labbet har vi också undersökt hur mycket lykopen sopporna innehåller. Lykopen är det ämne som ger tomaten dess röda färg och ämnet kan också fungera som en antioxidant i kroppen. Mycket lykopen är en kvalitetsindikator när det gäller tomater. I sopporna blir det lite knepigare att jämföra eftersom innehållet av tomat varierar mellan de olika sopporna. Men mer lykopen är bättre i vår utvärdering.
Mest finns i två tomatsoppor som innehåller 52 milligram lykopen per kilo soppa. Minst finns i tomatsoppan som bara innehåller tolv milligram lykopen per kilo, näst minst finns i soppan från en stor mattillverkare. De två sista sopporna innehåller en större mängd andra grönsaker, vilket kan förklara det lägre innehållet av lykopen. För att sätta siffrorna i perspektiv kan man jämföra med lykopeninnehållet när vi testade krossade tomater härom året. I de burkarna varierade lykopenhalten mellan 86 och 153 milligram per kilo.
Det är stora skillnader i hur vår smakpanel bedömer de olika sopporna. Två tomatsoppor i toppen är de som panelen tycker smakar bäst. De får omdömena ”god, mustig och fyllig” med ”djup god tomatsmak” och ”tjock och chunky, med bra tuggmotstånd på grönsakerna” för den ena respektive ”jättegod, men mer grönsakssoppa än tomatsoppa” och ”god konsistens, men många bitar” för den andra soppan. Panelen gillar dock konsistensen hos den ena tomatsoppan lite mer och i det totala panelbetyget hamnar den ett snäpp högre.
Tillsammans med ett högre innehåll av lykopen är det den tomatsoppan som blir Bäst i test. Den är dessutom relativt billig och vi utnämner den därför också till ett Bra köp.
I testet ingår fem släta soppor. De har lite svårare än sopporna med bitar i att vinna panelens gillande. Högst panelbetyg av de släta sopporna får en tomatsoppa på klassisk konservburk. Den tycker panelen har ”söt, god tomatsmak” men också ”lite burkdoft” och smak av vita bönor i tomatsås. Övriga fyra släta soppor hamnar i botten av tabellen, med blygsamma smakbetyg på två och tre från panelen. Den sämsta tomatsoppan, som hamnar allra sist, får omdömen som "besk, otrevlig smak" och ”en tunn och smaklös soppa”.
...