Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Havregryn – bäst i test

 

Havregryn är en riktig toppenprodukt – nyttig, billig och närodlad. Vi har testat 15 sorters havregryn för att se om de innehåller rester av bekämpningsmedel eller mögelgifter. Dessutom har vår smakpanel utsett godaste grynen för gröten.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
  • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
  • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
  • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
  • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post. Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
  • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
  • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
  • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
  • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
  • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
  • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
  • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
  • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post. Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
  • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
  • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

  • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
  • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

bubbletriangle

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

bubbletriangle

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Utdrag ur testet av havregryn

Den alldagliga gröten har gått från att vara fattigmansmat till hetaste trendkäket – i storstäderna öppnas det restauranger som enbart serverar gröt, och Instagram är fullt av tjusiga bilder på gröt toppade med frön och färgglada bär. 
– Just nu ser man ofta pyntad gröt på restauranger och kaféer – man förstärker den med nötter, frukt och grönt. Det är lite som gröt plus, säger Ingela Stenson, som är trend­analytiker på United Minds.

Att rätterna då blir estetiskt tilltalande och gör sig bra på bild är också en fördel.
– Jag var i San Francisco nyligen och där åt jag en gröt som hade som ett mosaikmönster av bär och nötter ovanpå, det var en verklig njutning att både se på och äta. Allt fler restauranger tänker på instagram när de designar sina rätter, för om rätterna syns i Insta­gramflödet så gynnas restaurangen, säger Ingela Stenson.

Hon säger att gröttrenden är svaret på flera trender i ­sam­hället, och därmed täcker flera behov – havre har en bra näringssammansättning, den är back-to-basic vilket ger trygghet i en orolig värld, och havre kan användas som köttersättning för den som vill äta mer grönt. 
– Men framför allt är gröt vanligare mat än man tror, det är lite av en dold älskling för det svenska folket, säger Ingela Stenson.

Men trendfaktorn är så klart inte grötens främsta fördel. Förutom det låga priset – som för havre­grynsgröt kan vara så lågt som under 50 öre per portion – är havregryn också väldigt nyttigt. 
– Havre innehåller flera vitaminer, mineraler och spårämnen. Dessutom har det en bra proteinsammansättning med flera livsnödvändiga aminosyror, och ett bra fettinnehåll med hög halt av fleromättade fetter, säger Marie Alminger, biträdande professor på institutionen för Biologi och bioteknik, avdelningen för livsmedelsvetenskap, på Chalmers tekniska högskola.
Havre innehåller också lösliga kostfiber, som till exempel betaglukan, som kan sänka förhöjda kolesterolvärden i kroppen.

– Högt LDL-kolesterol, det så kallade onda ­kole­sterolet, anses vara en stark riskfaktor kopplad till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, säger Marie Alminger.

Betaglukaner är också bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Att havre innehåller mycket ­kolhydrater tycker inte Marie Alminger spelar någon roll. 
– Tyvärr har kolhydrater fått onödigt med kritik, men det är stor skillnad på kolhydrat och kolhydrat. Rent socker är inte bra, men kolhydrater av bra kvalitet, som det är i fullkornsprodukter, är bra. De är packade med näringsämnen, kost­fiber och spårämnen. Flera studier har visat att det är bra för hälsan att äta fullkorn, säger hon.

Havre är också en av få grödor som är perfekt anpassad till det svenska klimatet och våra jordar. Havre är en hållbar gröda, med hög tolerans för sjukdomar och låga krav på näring. För något år sedan fick ett nytt forskningscenter vid Lunds universitet 100 miljoner kronor för att forska om havre. Syftet med forskningen är att försöka höja näringsinnehållet, ta fram nya havrebaserade produkter och göra havre till en stor, svensk exportvara.

I Råd & Röns test av 15 havregryn kommer nästan alla från Sverige, och 7 av dem är ekologiskt odlade. Därför känns det något snöpligt att testets utlandsodlade havre placerar sig i toppen. ... havregryn och ... ekologiska havregryn är gjorda på ... havre, och får ... respektive ... i samlat betyg. ... konventionellt odlade variant beskrivs av testpanelen ha en mustig, gulbrun färg med ren och god havredoft och fyllig havresmak. Den blir tillsammans med ... havregryn bäst i test.

När smakpanelen testade havregrynen gjordes det i form av kallgröt. Det är när havregrynen har fått svälla i mjölk över natten. Kallgröten serverades utan topping för att panelen på bästa sätt skulle kunna bedöma doft, smak och konsistens på gröten.

Resultatet visar att det är stor skillnad på gryn och gryn. Först och främst skiljer sig grötarnas utseende. Några har tydliga havregryn, till exempel testvinnaren, medan andra sorter blir mer som välling, till exempel .... Smakpanelen föredrog den förra – tydliga gryn med stuns och tuggmotstånd. Överlag fick ... dåliga betyg, då smakpanelen ansåg den vara en blek och slät gröt utan tuggmotstånd och svag havresmak. 
– Det kan ju bero på den sortens gröt vi gjorde. ... havregryn kanske passar bättre för andra användningsområden, säger Anna Edberg, projektledare för testet.

Även doft och smak skiljer mellan grötarna. Den ena testvinnaren beröms av smakpanelen för att ha kraftig havredoft och god, lite sötare, havresmak. Andra, till exempel havregrynen från ..., får avdrag för att ha för tunn smak. Gröten ska inte heller bli för geggig, som ..., utan det ska vara bra stuns i grynen, som ... havregryn har. 
När vi testade om havregrynen innehöll några bekämpningsmedel eller mögel­gifter, hittade vi ... Vi testade för ungefär 500 bekämpningsmedel, och hittade spår av ... dem.

Tre heta havretrender

Pulled oats

Ett nytt sorts vegetariskt protein från Finland. En blandning av havre, bondbönor och gula ärtor som behandlats och fått den lite ”trådiga” konsistens som pulled pork har. Finns i naturell smak och med smak av ingefära, lime, tomater, rökt paprika och persilja.  

 

Kallgröt

Att tillreda havregrynen genom att låta dem stå över natten i mjölk eller juice går under flera namn, som kallgröt, Davosgröt eller overnight oats. Men det här är egentligen ingen ny företeelse. Faktum är att det var så den första müslin tillagades. Läkaren Maximilian Bircher-Benner serverade en blandning av havregryn, nötter, mjölk och rivet äpple som kvällsmat på sitt sanatorium redan i slutet av 1800-talet, och anses sedan dess vara müslins fader.

 

Middagsgröt

Havregrynsgröt behöver inte bara serveras med söta tillbehör till frukost. En het gröttrend är att göra så kallade savoury, vilket är motsats till söt, oatmeal. Gröten fungerar då som ris, couscous eller andra gryn, och toppas med ett stekt ägg, avokado, gröna blad eller annat som man är sugen på.

Havregryn testade produkter

Tillverkare Produkt Pris per kg
Axa Ekologiska havregryn 27 kr
Axa Havregryn 12 kr
COOP Havregryn 11 kr
Favorit Ekologiska havregryn 23 kr
Favorit Havregryn 11 kr
Frebaco Kvarn Svenska havregryn 9 kr
Garant Havregryn 12 kr
Garant Ekologiska havregryn 21 kr
Gyllenhammars Havregryn 22 kr
Gyllenhammars Ekologiska havregryn 40 kr
ICA Ekologiska havregryn 23 kr
ICA Klassiska havregryn 16 kr
Saltåkvarn Ekologiska havregryn 42 kr
Xtra Havregryn 9 kr
Änglamark Ekologiska havregryn 20 kr