Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Sous vide-maskiner – bäst i test

 

Råd & Rön har testat 10 sous vide-maskiner. 5 stycken med eget vattenbad och 5 stycken som kan användas tillsammans med en vanlig kastrull eller annat kärl. 

I vårt test har vi bland mycket annat:

  • Lagat kött, fisk och grönsaker och bedömt deras smak, färg och konsistens.
  • Mätt hur mycket energi sous vide-maskinerna använder för att laga olika rätter.
  • Bedömt hur mycket de väsnas under matlagningen.
  • Testat hur enkla eller svåra de är att använda.
  • Bedömt hur enkla sous vide-maskinerna är rengöra.

Köp testet för 45 kr

Starta köp
  • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
  • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
  • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
  • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
  • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
  • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
  • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
  • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Starta köp
  • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
  • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
  • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
  • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
  • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
  • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
  • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
  • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
bubbletriangle

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

bubbletriangle

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris Typ
Anova Wifi Precision Cooker 1900 - 1900 kr Cirkulator
Champion CHSV310 895 - 1349 kr Cirkulator
Melissa Sous vide 789 - 839 kr Vattenbad
OBH Nordica 7946 Immersion 1890 - 3194 kr Cirkulator
OBH Nordica 7948 Precision 2245 - 4131 kr Vattenbad
Sansaire Sous vide 1575 - 3135 kr Cirkulator
Severin SV 2447 896 - 1590 kr Vattenbad
SousVide Supreme Demi 2895 - 2895 kr Vattenbad
Steba SV 1 1200 - 1390 kr Vattenbad
Steba SV 50 1069 - 1499 kr Cirkulator

Utdrag ur testet sous vide-maskiner

Sous vide-maskinerna lovar perfekt tillagad mat varje gång. Råd & Rön har tillagat kött, fisk och grönsaker i fem maskiner med eget vattenbad och fem som fungerar i din vanliga kastrull.

Att tillaga mat i plastpåsar i vattenbad på låg temperatur låter kanske inte så läckert. Men faktum är att tekniken, som kallas sous vide, erövrat de finare restaurangköken. Tidigare i år köpte Electrolux nystartade sous vide-tillverkaren Anova för drygt två miljarder kronor. Att tillverkarna tror att hemmaköken står på tur att skaffa sous vide-maskiner är det ingen tvekan om.

Orsaken till det stora intresset är att det genom att tillaga kött vid en lägre temperatur är enklare att få hela köttbiten lika tillagad rakt igenom. Samma sak gäller för fisk som kan räddas från att bli överkokt eftersom den låga temperaturen gör att tillagningstiden inte blir lika viktig. Nackdelen är att köttet inte får någon stekyta, vilket förutom ett tråkigt utseende också påverkar smaken. För att avhjälpa det kan köttet stekas snabbt på hög temperatur i en panna eller brännas med en gasbrännare efter tillagningen.

Beskrevs på 1700-talet

Sous vide-tekniken beskrevs för första gången av fysikern Benjamin Thompson redan 1799. På 1960-talet användes tekniken för att konservera mat och på 1970-talet hamnade den i restaurangköken. Fördelen med att använda ett vattenbad med den temperatur man vill att den färdiglagade maten ska ha är att man minskar risken för att maten ska bli överkokt. Det blir heller inte lika känsligt under hur lång tid maten ska tillagas som till exempel vid stekning.


För fisk som till exempel lax behövs oftast ingen stekning utan den kan ätas på samma sätt som kokt fisk. När det gäller grönsaker behövs högre temperaturer än för kött och fisk för att tillaga dem, men vissa grönsaker fungerar bra att tillaga i påse eftersom inget av smaken försvinner med kokvattnet.

Maten som ska tillagas läggs i en plastpåse innan den sänks ner i vattenbadet. Sous vide betyder ”under vakuum” och tanken är att så mycket luft som möjligt ska pressas ur påsen. Om man använder en vanlig zip-lock-påse får vattnet trycka undan luften innan påsen försluts, men många använder en vakuumförpackare för att få det riktigt tätt.

Frågan är om sous vide-maskinen är den nya mikrovågsugnen eller den nya bakmaskinen. Kommer den att bli en standardapparat i köket eller hamna längst in i skåpet? Resultatet i vårt test visar att den är värd en framträdande roll i köket framöver. Särskilt hos den som gillar att lägga en köttbit på tallriken.


Kött fungerar utmärkt att tillaga i vattenbad och alla maskiner i vårt test får toppbetyg för resultatet. Bild: ICRT

Vi har testat tio sous vide-maskiner. Fem modeller med eget vattenbad och fem modeller som kan användas tillsammans med en vanlig kastrull eller annat kärl. Sous vide-maskinerna kostar från runt en tusenlapp och upp mot 4 000 kronor.

Oavsett om maskinerna har ett eget vattenbad eller om de är avsedda att fästas på ett annat kärl fungerar de på ungefär samma sätt. De har ett värmeelement och en cirkulationspump som tillsammans ser till att hela vattenbadet håller en jämn temperatur under hela koktiden. För kött och fisk är den temperaturen 40–60 grader och för grönsaker 80–85 grader.

De sous vide-maskiner som har ett inbyggt vattenbad har ett lock över vilket gör att de i de flesta fall är mer energieffektiva än maskinerna som fästs i ett annat kärl. Eftersom sous vide-tillagningen ofta sker under längre tid är locket också bra för att hålla ånga borta från köket och för att se till att vattennivån i badet inte blir för låg. Det går givetvis att täcka vattenbaden med till exempel en plastfolie även i de varianter som inte har inbyggt bad, men vi har testat utan att göra det eftersom det är så maskinerna levereras.

I vårt test har vi mätt hur bra sous vide:n håller den inställda temperaturen på tre platser i vattenbadet. Vi har tillagat biffstek, lax och en rot- och grönsaksmix och låtit en expertpanel titta och smaka på resultatet. När vi har tillagat maten har vi använt de temperatur- och tidsinställningar som respektive tillverkare angett i sin instruktionsbok. Kokaren från ... har en digital kokbok i form av en mobilapp och är uppkopplad mot nätet via wifi. Där anger man i stället vad man ska tillaga så väljer maskinen själv rätt inställning.


Några av maskinerna i testet har problem med att det bildas skum på laxen under tillagningen. Bild:ICRT

När det gäller kött levererar alla maskiner i testet ett i stort sett identiskt resultat. Alla köttbitar får toppbetyg när det gäller utseende på insidan och smaken. De får också samma låga betyg när det gäller färgen på utsidan. Även grönsakmixen klarar de flesta maskinerna på ett bra sätt. Undantaget är ... och ... som inte lyckas få potatisen i paketet färdigkokt. När det gäller tillagningen av lax är resultatet mer varierat. De flesta maskiner levererar en lax som faller panelen i smaken, men laxen som tillagats i ... blir överkokt. Tre av sous vide-maskinerna får dessutom lågt betyg för utseendet på laxen eftersom den är täckt av ett vitt skum när den är klar.

...