Vad är en kylfrys?
Vi definierar en kylfrys som ett skåp som kombinerar kyl och frys i ett. I butiken kallas det ofta kombiskåp. Fördelen kan vara att skåpet tar mindre plats och är billigare än att köpa separata skåp för kyl och frys, men det gäller inte alltid (se nedan).
Vilka typer av kylfrysar finns det?
En kombinerad kyl och frys, eller kylfrys, kan se ut på flera sätt. I vårt test har vi den traditionella varianten med en frysdel i botten och en kyldel ovanför. Men också så kallade side by side-skåp där kylen och frysen sitter ihop sida vid sida i stället för ovanpå varandra. De skåpen är 91 centimeter breda och passar inte i utrymmet som finns för en kylfrys i många standardkök. Däremot kan de ställas fritt i rummet eller byggas in om köket ändå ska renoveras.
Side by side-modellerna är generellt sett dyrare än traditionella kylfrysar. Ytterligare en variant är french door-skåp, som är lika breda som side by side-varianterna, men där det kan finnas fler luckor eller lådor för frysdelen.
Vad är en integrerad kylfrys?
De traditionella skåpen finns i modeller som är tänkta att byggas in bakom en skåplucka. De inbyggda, eller integrerade, skåpen är egna varianter anpassade för att kunna byggas in i ett köksskåp. De är ofta sämre som kylfrysar betraktat och får generellt lägre betyg än de fristående modellerna. Dessutom rymmer de mindre mat.
Hur stort utrymme behöver kylfrysen i köket?
För att kylningen ska fungera ordentligt krävs att det finns utrymme för ventilation kring kylfrysen. Olika kylfrysar kräver olika avstånd till väggar och tak beroende på hur de är konstruerade. I tabellen kan du se vilka mått som krävs för installation av de olika skåpen och vilken sida av kylfrysen som behöver vara ventilerad.
Varför är det så många modeller som heter nästan samma sak i testet?
Många av dem är identiska, förutom färgen, men eftersom de heter lite olika har vi med båda versionerna för att du ska kunna hitta dem oavsett vilket namn du söker på. I tabellen kan du se vilken färg skåpen har.
Det finns även modeller som är snarlika men som fått olika modellbeteckning på grund av skillnader i inredningen, till exempel speciella fack för ägg eller flaskställ, eller för att de säljs via olika säljkanaler.
Är det stor skillnad i hur mycket energi kylskåpen drar?
Det korta svaret är ja. Skåpen i vårt test drar mellan 114 kilowattimmar och 469 kilowattimmar per år baserat på våra mätningar och beräkningar. Men de siffrorna är inte direkt jämförbara eftersom storleken på skåpen skiljer sig mycket åt. När vi betygsatt energiförbrukningen har vi därför också tagit hänsyn till hur mycket mat de olika modellerna rymmer.
Hur påverkas energiförbrukningen av hur ofta jag öppnar min kylfrys?
Vårt test visar att det skiljer sig mycket beroende på vilket skåp du valt. För att ta reda på hur varje skåp påverkas öppnar vi kylskåpsdörren nio gånger och frysen tre gånger under ett dygn och mäter energiåtgången. I testet varierar den beräknade årsförbrukningen mellan 130 kilowattimmar för det snålaste skåpet och 514 kilowattimmar för det som drar mest.
Varför har ni andra mått på hur mycket kylfrysen rymmer än de som tillverkaren anger?
Vi mäter utrymmet på ett mer realistiskt sätt än tillverkarna, med lådor, hyllor och annan inredning på plats.
Är det olika kallt på olika hyllor i kyldelen?
Ja. Vi mäter temperaturen på flera ställen i kyldelen. Ett område där tillverkarna ofta har svårt att få till en tillräckligt låg temperatur är på hyllan överst i kyldelens dörr. På några av modellerna i testet är den högsta temperaturen vi mäter upp över åtta grader, vilket är alldeles för högt för att ge bästa möjliga hållbarhet på kylvarorna.
Hur är det i frysdelen, blir det tillräckligt kallt där?
Inte alltid. Vissa kylfrysar håller inte måttet och blir inte tillräckligt kalla. Varmast är det i två modeller som bara når ner till –11 grader på de varmaste ställena i frysen. De är en bra bit från de –18 grader som Livsmedelsverket rekommenderar för god hållbarhet för maten.
Och hur bra är kylfrysarna på att kyla maten när jag storhandlat?
Att få en lite större mängd rumstempererad mat kall eller djupfryst snabbt är en akilleshäl för många av modellerna i testet och en lång rad ettor delas ut i betyg för infrysning. För de långsammaste modellerna tar det två dygn att frysa maten ordentligt samtidigt som temperaturen i den mat som redan finns i frysen stiger till nivåer som minskar hållbarheten.
Skiljer det sig hur bra kylfrysarna klarar ett strömavbrott?
Ja. För att testa detta stänger vi av strömmen och mäter hur lång tid det tar tills den första maten i frysdelen når minus nio grader. För den sämst isolerade modellen tar det fyra och en halv timme, medan den bäst isolerade klarar sig över 19 timmar.
Är det någon poäng med en grönsakslåda?
Ja, om den fungerar och håller en hög luftfuktighet så att grönsakerna håller sig fräscha längre. Tyvärr är det få kylfrysar som klarar det, i några modeller är det nästan ingen skillnad alls på luftfuktigheten i och utanför grönsakslådan.
Och hur är det med kött- och fisklådorna?
Där ska temperaturen ligga lite över nollan för att förlänga hållbarheten. Det är det inte alla kylfrysar som når upp (ner) till och flera modeller i testet får ettor i betyg för sina lådor.
Kan jag använda kylfrysen i sommarstugan eller garaget där det inte alltid är rumstemperatur?
Ja, så länge det inte är för kallt. Inga kylfrysar ska användas vid temperaturer lägre än +10 grader. Vi testar både i normal rumstemperatur och vid +10 grader.