Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen Diskmaskiner

10 saker du INTE ska diska i maskinen

Ibland är gammal hederlig handdisk bäst. Dina dyra­ ­gjutjärnspannor, kockknivar och kristallglas bör du till ­exempel inte stoppa in i diskmaskinen.

Publicerad

Köksknivar

Maskindisk gör knivarna slöa eftersom diskmedlet fräter på eggen. Knivar som inte är rostfria rostar dessutom när de utsätts för vattnet, värmen och slipmedlet i diskmedlet, om de körs upp­repade gånger i maskinen. Värmen under torkningen kan också göra att handtaget spricker. Handdiska i stället och torka av bladet direkt. Även saxar och andra vassa föremål blir slöa i diskmaskinen.

Träredskap

Träskedar och skärbrädor av trä riskerar att spricka om de körs i diskmaskinen. Kombinationen fukt och värme gör att träet kan ändra form.

Guld- och silverfärgat

I diskmaskinen kommer färgen att blekna och föremålen bli fula. Det gäller alltifrån guld- och ­silverpläterade bestick till glas, koppar och vaser med silver- eller guldfärgad dekor. Däremot går det bra att köra bestick av äkta silver i diskmaskinen; till skillnad från de pläterade besticken är de av silver rakt igenom. Stoppa heller inte in handmålat porslin om du vill att färgerna ska vara kvar.

 

Gjutjärn

Stekpannor och grytor av gjutjärn mår inte bra av maskindisk. Det tar bort den feta ytan som byggts upp under användning, och du måste bygga upp ett nytt fet­tlager. Diska gjutjärn för hand men undvik diskmedel, som också förstör den feta ytan.

Teflonpannor

Om du kör teflonpannan i disk­maskinen riskerar teflonet att lossna. Även om stekpannan ­uppges tåla maskindisk är det säkrast att diska den för hand. Till skillnad från gjutjärn tål ­teflonpannan diskmedel.

Kopparmaterial

Pannor, grytor, kastruller och ­annat av koppar oxiderar och blir flammiga i diskmaskinen. Kopparn ­antar en matt och mörk t­on. Undvik även att maskindiska mässing, som till största delen består av koppar.

Aluminium

Kastruller, kakformar och förpackningar av aluminium ska du inte diska i maskinen. Aluminium är en ­lättoxiderad ­metall, som lätt blir svart på grund av den kemiska reaktionen med diskmedlet.

 

Termosmuggar

Termosmuggar ska diskas för hand om du vill vara säker på att vatten inte ska komma in mellan de båda lagren, där det finns luft eller vakuum. Då förstörs nämligen termosens isoleringsförmåga.

Allt med etiketter

Tar du inte bort etiketter från ­exempelvis konserver kan de lossna under diskprogrammet. Etiketterna och limmet riskerar att fastna i diskmaskinens pump eller blockera hålen på spolarmarna.

Kristall

Kristallglas och kristallskålar kan förlora sin glans och bli ­grumliga av maskindisk. Det innebär dessutom en onödig risk för repor och andra skador, om de slår emot annan disk under diskprogrammet.