Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Foto & kamera

6 tips för bättre semesterbilder

Vi tar bilder som aldrig förr, men handen på hjärtat – blir alla verkligen så bra? Med våra enkla knep höjer du snabbt nivån på dina semesterfoton.

Publicerad
Uppdaterad

 Använd ljuset

Bra ljus är det viktigaste för en bra bild, men ljuset på sommaren kan ibland vara för skarpt. Kameran klarar då inte av att exponera båda de ljusa och de mörka partierna rätt, så ögon och annat som hamnar i skuggan blir helt svarta. Passa på att fota morgon och kväll, när ljuset inte kommer rakt uppifrån och därför är mjukare.

 Använd ­blixt – ibland

I starkt dagsljus kan du experimentera med blixt för att få bort de mörkaste skuggorna. Blixt kan också användas när du fotograferar i motljus, om det inte är en siluettbild du vill ha. Se däremot till att stänga av den om du fotar i skymning eller gryning, då förstör blixtljuset de somrigt ljusa färgerna.

 Arrangera bilden

Kolla bakgrunden och se till att det inte är något som stör, som till exempel en lyktstolpe som ser ut att växa ut ur någons huvud. Sätt inte det du vill fotografera mitt i bilden, det blir för platt. Placera det i stället något åt sidan. Är det en person du fotograferar ska den helst vara vänd in mot bildens mitt, vilket leder betraktarens blick in mot bilden och ger ett lugnt intryck. Om du ska fota en grupp människor, låt några stå lite framför så att inte alla står på en rak linje bredvid varandra.

Bra att tänka på

Ta med rätt tilbehörvattent kamera
Packa ett extra batteri och minneskort så du kan ta så många bilder du vill. En vattentät kamerapåse är också bra att ha med.

Vattentäta ­kameror
En kamera som tål vatten är perfekt på strandsemestern. Den tål även sand och damm bättre, och fungerar därför i flera sammanhang.

Skydda kameran
Kameran mår inte bra av allt för stark värme, så ha den inte liggandes i bilen en hel dag. Dessutom är stöldrisken stor om du lämnar kvar den.

 Skapa djup och byt ­perspektiv

Skapa djup i bilden genom att placera något i förgrunden, till exempel några hängande grenar från ett träd framför en vacker vy, eller fota ett landskap genom ett fönster eller ett valv. Prova hur bilden blir om du ställer dig på en stol och fotar neråt, eller om du sätter dig på marken och fotar uppåt. Många moderna kameror har en utfällbar display, använd den om du till exempel vill fota över huvudena i en folkmassa, eller en liten blomma på marken, så slipper du lägga dig ner.

 Fota nära och kära

Ska du avporträttera familj och vänner, gå så nära du kan. För att ansiktet ska framträda är det fint med en suddig bakgrund, vilket uppnås med kort skärpedjup. Många kompakt­kameror har en inställning för att uppnå detta, leta efter bilden av ett ansikte eller en blomma för att hitta inställningen. Har du en systemkamera ställer du in bländaren på ett lågt tal, kring 3,5. Ska du fota barn, huka dig eller sätt dig så att du hamnar i ögonhöjd med barnet.

 Skapa liv och fånga ögonblicket

Fånga ögonblicken på resan, som när ett störtregn avbryter sightseeingturen, eller när parasollet håller på att blåsa bort på stranden. Särskilt barn är roliga att fånga i flykten, när de är mitt uppe i leken. Att avbryta och be dem le och titta in i kameran förtar hela stunden. Ställ hellre in kameran så att du kan smattra i väg flera bilder i rad – då kan du välja ut den bästa bilden i efterhand.

Plåta på!

Med dagens digitalkameror spelar det ingen roll hur många bilder du tar, så se till att experimentera. Prova nya vinklar och kamerainställningar. Gå ett steg närmare, eller testa att ha något radikalt i förgrunden. Fota genom ett vackert fönsterglas. Ta spontana bilder på familj och vänner. Släng sedan majoriteten av bilderna, och behåll bara dem som blir bra.