Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Foto & kamera

Lär dig fota med blixt

Hårda skuggor och bländvita anleten – även en riktigt bra kamera tar ofta rätt trista blixtbilder. Men under årets mörkaste tid räcker det befintliga ljuset inte alltid till. Råd & Rön har frågat fotografen och fotoläraren Erik Thor hur man bäst tar bilder med blixt.

Publicerad

Ökad känslighet tar fram ljuset

För att inte blixtljuset ska ta över bilden helt bör du öka ISO, som styr kamerans ljuskänslighet. Med automatiska inställningar ställer kameran in en låg siffra, och låter sedan blixten göra hela jobbet. Då blir blixtljuset väldigt skarpt, med skarpa skuggor. Allt som är i förgrunden blir helt vitt, medan det som är i bakgrunden förblir mörkt. Med ett högt ISO, kring 1 600, tvingas kameran snappa upp lite av det befintliga ljuset och använda mindre blixtljus. Då framträder små ljuskällor i bakgrunden, som till exempel julgran och levande ljus, och du kan placera objekt i förgrunden som ger djup åt bilden.

Skippa den inbyggda blixten

Många av de nya systemkamerorna vi testar har inte någon inbyggd blixt. Det behöver inte vara en nackdel – den är inte mycket att ha. Den är inte särskilt kraftfull och går inte att styra. Dessutom riskerar ett stort objektiv att skugga ljuset från blixten.
– Om jag skulle välja mellan att bara höja ISO eller använda den inbyggda blixten skulle jag välja att höja ISO, säger Erik Thor.

Satsa på en extern variant

För 1500-2 000 kronor kan man köpa till en blixt som fungerar vid de flesta tillfällen. Det finns dyrare och bättre, men för hobbyfotografer räcker de billigare.
– Jag har en som kostar 1 300 kronor som jag tar med på jobb. Canon och Nikon har blixtar som kostar fem gånger så mycket, men de är inte fem gånger bättre, säger Erik Thor.

Välj en som du kan vinkla

En blixt som är vinklad så att den skjuter allt ljus framåt kommer att ge ett hårt ljus, med hårda skuggor. Om man kan vinkla blixten uppåt reflekteras ljuset mot taket ner på objektet och ger ett mer spritt, och därför mjukare ljus.

– Den inställning som fungerar vid flest tillfällen är att vinkla blixten 45 grader upp mot taket och framåt. Över blixten kan man placera en minibouncer, en plastlåda som reflekterar ljuset ytterligare, säger Erik Thor.

Om det finns väggar kan du vinkla blixten snett upp mot taket och åt sidan. Då får du ett mjukt blixtljus, som ändå har viss riktning, vilket gör att ansiktsdragen framträder bättre.

LÄS MER: Nya bildvinklar 

Automatiska inställningar

På lite billigare blixtar finns det ibland bara automatiska inställningar, men även om du har en mer avancerad blixt duger det ofta bra att välja de automatiska inställningarna, som heter TTL, Through The Lens, eller ETTL/ITTL.

Justera vitbalansen

Om du vill få med bakgrundsbelysningen, som ofta är lite varmare, kommer det att krocka med det lite kallare blixtljuset. Då kan du ställa in vitbalansen på ”glödlampa”, och kompensera med ett orange filter som du sätter på blixten.

Exempel - så blir resultatet

(1) Inbyggd blixt ger svagt ljus och skarpa skuggor. (2)  Extern blixt, vinklad snett uppåt och framåt, med en minibouncer framför. (3) Den externa blixten vinklad snett uppåt och åt sidan. 

3 tips

1. Höj ISO till cirka 1 600. 
2. Köp en extern blixt som du kan vinkla. 
3. Sätt ett orange filter på blixten för att få bra vitbalans.