Hoppa till innehållet
Läs mer

Pillren du klarar dig utan

Många tror att extra vitami­ner och mineraler kan råda bot på vintertröttheten. Men kosttillskott i pillerform kan inte ersätta en bra kost. I värsta fall kan tillskotten vara rent skadliga.

Publicerad

Det finns vitaminer för unga och gamla, för män och kvinnor, för sportiga och inaktiva. Förra året spenderade vi 491 miljoner kronor på kosttillskott med vitaminer och mineraler i Sverige. Men för många är det här pengar i sjön.

– De allra flesta behöver inte några extra vitaminer. Äter man allsidigt får man i sig allt man behöver från maten, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Multivitamintabletter kan dock ha effekt på personer som äter riktigt dålig kost. Det menar i alla fall Alicja Wolk, som är professor i nutritionsepidemiologi vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet. Hon har gjort flera studier på kosttillskott, bland annat har hon studerat 38 994 svenska män i åldern 45–79 år under en tioårsperiod.

– I den grupp som åt allra sämst hade de som åt kosttillskott en lägre dödlighet under den här perioden än de som inte gjorde det. Där hade kosttillskotten en effekt. Däremot hade kosttillskotten ingen effekt på dem som åt en bra eller någorlunda bra kost, säger hon.

Överdosera inte

Alicja Wolk är dock mån om att påpeka att det här endast gäller multivitaminer, där dosen är uträknad efter ett rekommenderat dagligt intag. Överstiger man den dosen kan vitaminerna tvärtom bli skadliga.

I sin studie fann hon till exempel att de som åt höga doser C-vitamin, exempelvis brustabletter med 1 000 mg C-vitamin, hade högre risk att drabbas av grå starr.

En amerikansk studie har också visat en koppling mellan kosttillskott, framför allt järn, och för tidig död bland äldre kvinnor. Studien gjordes på 38 772 kvinnor, och hänsyn hade tagits till andra faktorer som rökning, alkohol, matvanor, vikt, diabetes och annat som också kan leda till för tidig död.

– Man ska inte överdosera kosttillskott, och man ska absolut inte tänka att ju mer desto bättre. Då kan det bli skadligt, säger Alicja Wolk.

Bra kost är bättre

Varken Alicja Wolk eller Åsa Brugård Konde tycker att kosttillskott är ett bra alternativ till att äta en god och varierad kost.

– Nej, kosttillskotten hjälper till exempel inte mot dålig fettkvalitet och för lite fibrer i maten, säger Åsa Brugård Konde.

– Om man är sjuk, saknar aptit och inte får i sig tillräckligt med näring av den anledningen kanske man behöver kompensera med kosttillskott. Men de är inga magiska medel. Man kan inte äta dåligt, ta ett piller och så är allt okej, säger Alicja Wolk. I kosttillskotten finns bara de vitaminer och mineraler som vi har identifierat som nyttiga, men i maten finns många fler ämnen, som vi inte ens vet vad de gör.

– I maten finns det ett par tusen olika aktiva substanser, men i multivitaminer brukar det vara 5–20 stycken, säger Alicja Wolk.

Att halten med näringsämnen i dagens mat skulle ha minskat så till den grad att vi behöver kompensera med vitaminpiller avfärdar Åsa Brugård Konde.

– Det finns inga bevis på att näringshalten i maten har minskat. Det är dock svårt att bevisa att det inte har gjort det, eftersom vi inte har några bra mätvärden från förr i tiden. Men problemet är inte att maten är näringsfattig, utan att vi äter massa saker som inte är näringsrika, till exempel socker, som bara ger massa tomma kalorier, säger hon.

Här är extra vitamin­ tillskott befogat

  • Alla barn under två år behöver D-vitaminer.
  • Kvinnor som kan tänkas bli gravida behöver folsyra.
  • Äldre som inte vistas utomhus kan behöva D-vitamin.
  • Veganer behöver vitamin B12 och D-vitamin.
  • Om man har allergier och därför måste utesluta många livsmedel kan man behöva extra vitaminer.

Källa: Livsmedelsverket

TEXT ANNIKA BERGE