Hoppa till innehållet
Läs mer

Vart tog våra bankfack vägen?

Publicerad

Är bankfacken på väg att försvinna? Det frågar sig Anneli Simu Gunnarsson i Mölnlycke sedan hennes lokala bankkontor flyttat till nya lokaler som saknar valv. Nu vet hon inte riktigt var hon ska förvara sina värdesaker längre.

Bankfacket har länge inneburit en trygghet för Anneli Simu Gunnarsson. Där har hon förvarat sina lagfarter, sina betyg och många andra för henne viktiga papper.

– Det är ju ett ypperligt ställe att förvara viktiga handlingar i. Smycken likaså. Om man åker iväg på semester en längre tid är det ju utmärkt att man kan ha dem liggandes där i stället för hemma i byrålådan, säger hon.

Men nu är den tiden förbi. Nu har hennes bankkontor, Swedbank, flyttat till nya lokaler, och där erbjuds inga bankfack längre. Och hos grannbanken, Nordea, som också har flyttat, finns det heller inga fack att hyra mer.

Kostsamt anlägga bankvalv

På Swedbank blev Anneli Simu Gunnarsson hänvisad till andra bankkontor, bland annat i Mölndal. Men när hon kontaktade kontoret i Mölndal fick hon höra att även det skulle flytta inom kort, och där planerade man inte heller för någon fortsatt bankfacksverksamhet.

Bankservicen förfaller, tycker hon. Nu vet hon inte vad hon ska göra.

– Vad finns det egentligen för alternativ? Ska jag köpa ett kassaskåp och gjuta in det i väggen hemma i källaren kanske? Är bankfacken på väg att helt försvinna?

Vi bollar frågan vidare till Pär Karlsson, sakkunnig inom risk- och säkerhetsfrågor på Svenska Bank-föreningen. Enligt honom kommer bankfacksverksamheten inte att upphöra. Däremot blir de kontor som tillhandahåller den här typen av traditionell tjänst allt färre i takt med att vissa bankkontor flyttar medan andra läggs ner för gott.

– När man bygger nya bankkontor i dag är det väldigt sällsynt att man också anlägger den typ av valvutrymme som var vanlig förr.

Vad beror det på?

– Bland annat är det väldigt kostsamt att anlägga bankvalv av det gamla traditionella snittet.

Försäkring ingår inte

Bankfack, som framför allt tillhandahålls av de fyra storbankerna, finns att disponera i olika storlekar. Och ju större skåpen är, desto högre blir avgiften. Det vill säga allt ifrån ett par tre hundralappar till ett par tre tusenlappar per skåp och år.

Det är utrymmet man betalar för. Någon försäkring ingår inte i priset, förklarar Pär Karlsson.

– Oavsett om man förvarar sina värdefulla föremål i ett bankfack eller i ett kassaskåp hemma måste man som innehavare se till att man har försäkrat dem.

– Och om det skulle hända något, att fackets innehåll skadats på något sätt, måste innehavaren kunna uppvisa en trovärdig dokumentation på vad hon eller han har förvarat i facket för att kunna göra anspråk på att få ersättning från banken.

Kontanter förenat med risker

Sedan en tid tillbaka får man som kund heller inte förvara några kontanter i bankfacken. Det finns två förklaringar till det, berättar Pär Karlsson.

– Att förvara kontanter är alltid förenat med stora risker. Och det har ju hänt incidenter, rån och liknande, vilket har medfört att bankkontoren har minskat sina kontantvolymer rätt så kraftigt på senare år.

– Men bankerna har också blivit ålagda att försöka förhindra penningtvätt i olika former. Om en bank ska ta emot en större summa pengar av någon kund måste man veta varifrån pengarna kommer. Annars får man enligt lag inte ta emot dem.

– Å andra sidan finns det ju ingen logisk förklaring till varför man skulle deponera en större summa kontanter i ett bankfack, när det finns andra säkrare sätt att sätta in pengar på.

Anneli Simu Gunnarsson har inte haft några kontanter förvarade i sitt fack. Men många andra saker. Nu vet hon inte var hon ska lägga dem längre. Varken i Mölnlycke eller i Mölndal finns det ju några bankfack kvar längre, för henne.

– En person jag känner hade bultat fast ett vapenskåp hemma i sin källare. Men jag vet inte om det är något alternativ för mig, säger hon.


TEXT PONTUS OHLIN