Hoppa till innehållet

Använd skafferiets städmedel

Du behöver inte köpa en massa dyra specialanpassade rengöringsmedel för att få riktigt rent hemma. Med de här husmorstipsen plockar du dem från skafferiet.

Publicerad

Badrummet

Gnid en halv citron mot kalkavlagringar på väggarna, vänta några minuter och torka sedan av med fuktad trasa. Det går också att använda citronsyra. Häll en halv deciliter citronsyra i toaletten och låt verka i 30 minuter, spola sedan.

 

Mikron

Kör en skål vatten med några citronskivor i på full effekt i några minuter. Torka sedan ur.

 

Dålig lukt

En skål ättika, vatten med citron i eller ett glas vodka kan ta bort dålig lukt. Om du lägger en vaniljstång i vodkaglaset luktar det även gott efteråt. Är det röklukt i en lägenhet kan du torka målade ytor med en blandning av ättika och vatten.

 

Diskhon

Blöt diskhon genom att torka med en fuktig trasa, strö bakpulver över och låt det dra en stund. Ta sedan en svamp eller diskborsten och diska ur. Torka sedan av med papper.

 

Spisen

En smutsig spis kan du strö bakpulver på och sedan hälla över lite ättikssprit (12 %). Låt det bubbla och fräsa ett tag, och torka sedan som vanligt med trasa och ljummet vatten.

 

Kylen och frysen

Flottiga fingrar lämnar lätt fula fläckar på rostfria kylar och frysar. Och de kan vara svåra att få bort. Lite mineralvatten på hushållspapper är en metod. Är fläckarna riktigt envisa kan även lite bakpulver komma till pass.

 

Avloppet

Om du har stopp i avloppet kan du hälla i en kopp bikarbonat och en kopp salt. Häll sedan långsamt på en kopp ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokhett vatten och sedan ska proppen vara löst.

 

Madrassen

Du svettas varje natt medan du sover och det sätter sig i sängen. För att absorbera fukten kan du strö bikarbonat över madrassen. Vänta sedan 20 minuter innan du dammsuger upp den. Bikarbonat fungerar också om man har råkat spilla något i sängen.

 

Kaffebryggaren

För att få bort kalkavlagringar kan du hälla en deciliter ättika och sex deciliter vatten i kaffebryggaren. Brygg igenom hälften av blandningen och stäng sedan av bryggaren. Vänta 10–15 minuter och brygg därefter igenom resten. Brygg sedan med enbart rent vatten 3–4 gånger för att få bort all ättikssmak.

 

 

 

Ättika fräter

24-procentig ättika klassas som ett livsmedel i handeln, men om den hade varit bara 1 procent starkare, alltså 25-procentig, hade den klassats som frätande. Så var lite försiktig när du städar med stark ättika. Använd inte ättika för att göra rent till exempel marmor och granit, de materialen kan ta skada av det.