Hoppa till innehållet

Arn-fall: Vattnet blev brunt efter rörbytet

En avloppsgroda missfärgade familjen Österbergs vatten.

Publicerad

Efter renoveringen kom det brunt vatten ur kranen.

Det var mycket som gick snett när Badhuset Installation AB i ­Jönköping skulle renovera badrummet hos makarna Österberg. De hade kommit överens om ett totalpris och en arbetsspecifikation. Men det strulade när den så kallade avloppsgrodan – rören i badrumsgolvet – skulle bytas. Badhuset Installation AB måste demontera en vägg i avloppstrumman och göra en ny servicelucka. När arbetet var klart kom det brunt vatten ur kallvattenkranen och det blev tryckslag – det slog i blandaren när den stängdes av. Dessutom begärde Badhuset Installation AB 7 003 kronor extra för detta arbete, som firman ansåg låg utanför offerten. Då klagade makarna Österberg. Enligt dem ingick bytet av avloppsgroda i offerten och de ville ha rent vatten och en tyst kran. En expert som granskade installationen ­bedömde att det kunde vara metallen i det nya röret eller någon skruv som gått in där som orsakade brunfärgningen.

Arn säger att makarna Österberg har rätt. Det är fel på tjänsten enligt konsumenttjänstlagen. Offerten är formulerad så att allt ­arbete kring byte av avloppsgroda ska ingå. Badhuset Installation AB ska därför avstå från sin faktura på 7 003 kronor och utan kostnad avhjälpa felet med brunt vatten och tryckslag i blandaren. Det har företaget hittills inte gjort.

Beslut i nämnd för alternativ tvistlösning

Texten refererar till ett beslut från en nämnd för alternativ tvistlösning. 

Om du hamnar i en konflikt med ett företag och inte lyckas lösa den kan du anmäla ärendet för att få saken prövad. Allmänna reklamationsnämnden (Arn) har flera olika avdelningar som prövar de flesta typer av ärenden. Det finns även andra nämnder som prövar konsumenttvister, exempelvis Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN), som avgör tvister mellan mäklare och konsumenter.

Vilka nämnder som är godkända för alternativ tvistelösning avgörs av Kammarkollegiet. En lista på godkända nämnder med kontaktuppgifter hittar du här