Hoppa till innehållet

Artrik färgfest på framtidens tallrik

Vi äter bara en bråkdel av jordens ätliga växter. Med större variation kan vi minska vår klimatpåverkan och samtidigt äta nyttigare. Nu listar WWF 50 råvaror som har framtiden för sig.

Publicerad

Färgen på ube kommer från antocyanin, som även finns i blåbär.

Bara tolv växtsorter och fem djurarter står för 75 procent av den mat som vi människor äter. Populärast är ris, majs och vete, som tillsammans står för 60 procent av det kaloriintag som kommer från växter.
Enligt FN finns det mellan 20 000 och 50 000 ätbara växter, men bara mellan 150 och 200 av dem äts regelbundet av människor. Att vi äter så ensidigt är dåligt både ur miljö- och hälsosynpunkt. Det konstaterar bland annat den stora Eat-Lancet-rapporten, som publicerades i den vetenskapliga tidningen Lancet tidigare i år. Enligt den borde vi i världen som helhet fördubbla vår konsumtion av frukt, grönsaker, nötter och baljväxter, samtidigt som vi kraftigt minskar vårt intag av framför allt nötkött. I Norden behöver vi ändra våra matvanor ännu mer. I en rapport från Stockholms universitet, som beställts av Livsmedelsverket, konstateras det att vi bör öka vår konsumtion av baljväxter tiofalt.
Vår ensidiga kost betyder att vårt matsystem blir känsligt för olika typer av påverkan, till exempel sjukdomar eller klimatförändringar, eftersom så få olika grödor odlas. Sedan 1900-talets början har 75 procent av den genetiska variationen i de produkter som odlas försvunnit, och med den en del av förmågan att anpassa jordbruket till nya klimatförhållanden eller sjukdomar.