Hoppa till innehållet

Därför gör priset dyrt vin godare

Det billigaste vinet på Systembolaget kostar 49 kronor, det dyraste 34 500 kronor. Varför vi väljer det ena över det andra och hur priserna påverkar oss säger något om hur vår hjärna fungerar.

Publicerad

Smakar champangen bättre om man vet att det är champange? 

Fratelli Laspina Primitivo Biologico beskrivs ha en kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, vanilj, vildhallon och blåbär. En flaska på 750 milliliter kostar 49 kronor. För samma mängd Château Pétrus från 2017 får du betala 34 500 kronor, alltså 700 gånger mer. Då får du förvisso ett vin som kommer ”galopperande ur glaset” och vars ”palett har en fängslande fräschhet och en solid bas av fantastiskt mogna, sammetslena tanniner”, som en recensent uttryckte det. Alla förstår nog att det dyrare vinet inte är 700 gånger godare, men priset kan ha större effekt på upplevelsen än vad man kan tro.