Hoppa till innehållet

Därför skenar elpriset

Elpriset har för många ökat markant de senaste veckorna på grund av höga gaspriser i Europa. För den som kan är det smart att undvika att binda elpriset just nu.

Publicerad

Elledningar i vinterlandskap

Blir vintern kall, torr och vindfattig riskerar elpriserna att bli fortsatt höga.

Det är framför allt konsumenterna i södra Sverige som har fått högre elpriser, i norra Sverige är priserna under normalnivå. En av dem som har drabbats är Råd & Rön-läsaren Tore Johansson, som hörde av sig till oss. Hans elpris ökade från 45,49 öre kWh till 105,39 öre kWh från en avtalsperiod till en annan och han undrar vad som orsakar detta och vad som bör göras för att bibehålla och säkerställa rimliga elpriser.

Enligt Jonas Lindström, senior analytiker på Energimarknadsinspektionen, beror det höga elpriset på flera saker, men den främsta är det höga priset på gas i Centraleuropa. Det drar upp priset på el även i Sverige och då främst i södra Sverige.
– Det har blåst mindre än vanligt under sommaren i Europa, vilket har genererat mindre vindkraft och då går det åt mer gas. Den el som produceras av vattenkraft i norra Sverige kan inte heller föras ner till södra Sverige, eftersom inte elnätet räcker till, säger Jonas Lindström.

Det här gör att svenska konsumenter som har rörligt elpris kommer att betala högre elpris under en tid framöver. Thomas Björkström på Konsumenternas energimarknadsbyrå säger att generellt brukar det inte vara gynnsamt att binda sitt elpris under en prisuppgång, eftersom man då går miste om eventuella prissänkningar i framtiden.
– Men för konsumenter som är oroliga över utvecklingen och som har bestämt sigför att binda avtalet rekommenderas att binda avtalet för en kortare period, säger han.

Fördelen med ett bundet avtal är att det går att beräkna mer säkert vad elkostnaden blir per månad och hur hushållsekonomin därmed belastas.
– Det kan också vara ett bra tillfälle att i stort se över sin elförbrukning, säger Thomas Björkström.