Hoppa till innehållet

De dolda buräggen

Flera livsmedelsbutiker har slutat att sälja färska ägg från burhöns, eftersom det är plågsamt för hönorna. Men samma hänsyn till djurvård tas inte i de fall där ägg ingår som en ingrediens, visar en ny granskning.  

Publicerad

Sveriges Konsumenter har granskat vilka sorters ägg som ingår i färsk pasta, pannkakor och majonnäs. 

Påsken är äggens högtid, och svenska folket beräknas äta 64 miljoner ägg under påskhelgen. Många konsumenter väljer svenska, ekologiska ägg från frigående hönor när vi köper färska ägg i butik. Det här har livsmedelskedjorna tagit fasta på. Coop, Hemköp, Willys och Lidl har slutat att sälja färska ägg från burhöns. Ica säljer dem inte via sitt centrallager, men det är möjligt för lokala Icabutiker att själva köpa in och sälja burägg. I burarna är utrymmet 0,06 kvadratmeter per djur – ungefär som ett A4-ark. Kritiker hävdar att fåglarna har liten möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden i burarna.

Men när det gäller äggen som gömmer sig som ingredienser i sammansatta produkter är ursprunget mer oklart. Det framgår ofta inte på förpackningen var äggen kommer ifrån, vilket gör det svårt för konsumenterna att fatta informerade beslut.

Sveriges Konsumenter har granskat vilka sorts ägg som ingår i färdiggjorda pannkakor, färsk pasta och majonnäs från de stora livsmedelstillverkarna och livsmedelsbutikerna. Äggens ursprung redovisas bara på 3 av 20 granskade produkter – Garants och Kungsörnens pannkakor, och Coops färska pasta. I de övriga fallen har Sveriges Konsumenter fått kontakta företagen för att ta reda på äggens ursprung. Lidl valde att inte svara på organisationens frågor.

– Det får en att undra vad de har att dölja, varför de inte vill ge konsumenterna den här informationen, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.  

Undersökningen avslöjade att det fanns burägg i flera av de granskade produkterna. Trots att Coop inte säljer färska ägg från burhöns, finns sådana ägg i deras pannkakor, färska pasta och majonnäs.

– Vi håller på att fasa ut ägg från burhöns i sammansatta produkter, men det finns fortfarande produkter med burägg i. Vår ambition är att vi ska ha ägg från frigående höns i Coops egna produkter år 2020, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

Hur kommer det sig att ni inte skriver var äggen kommer ifrån?

– Vi skriver ut ursprung om äggen är huvudingrediens, eftersom det är ett önskemål från våra kunder. Men vill man vara riktigt säker på att det ska vara ägg från frigående höns ska man köpa ekologiska produkter, säger Tobias Rydergren.

Även Eldorados pannkakor och majonnäs innehåller burägg. I de övriga granskade produkterna är hönsen främst frigående inomhus, och kommer från till exempel Nederländerna, Belgien, Tyskland, Polen och Italien.

– Jag tycker att det är slående att det är så svårt att få reda på var äggen i produkterna kommer ifrån. Speciellt eftersom butikerna varit så lyhörda med konsumenternas önskemål och rensat ut de färska buräggen, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

Ett företag sticker ut i positiv bemärkelse – Kungsörnen som har en policy som inte tillåter burägg i sina produkter. Jan Bertoft tycker att fler borde följa deras exempel.

– Det är en fråga om anständighet och god djurhållning. I andra hand vill vi på Sveriges Konsumenter att producenterna ska berätta om varifrån äggen kommer och hur de har producerats. Konsumenterna har rätt att få veta, och det finns ett ökat intresse för de här frågorna, säger han.

Så här har hönorna som lägger äggen det:

Burhöns: I Sverige förbjöds hönsburar redan 1988, men det dröjde tills 2004 innan lagen sattes i bruk. Den hade då ändrats så att inredda burar fortfarande var tillåtna. 2012 förbjöd även EU oinredda burar. Inredda burar ska vara försedda med ströbädd, sittpinne och värprede. Utrymmet ska vara minst 0,06 kvadratmeter per djur, vilket är så stort som ett A4-ark. Kritiker hävdar att fåglarna har liten möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden, som att söka föda, flyga, putsa sig eller sträcka på benen och vingarna. Det här kan resultera i onormala beteenden som kannibalism och att de plockar fjädrar från varandra.

Frigående inomhus: Frigående höns rör sig fritt inomhus i stora hallar. De ska ha strö på golvet, tillgång till sittpinnar och reden att lägga ägg i. Per kvadratmeter får det vistas maximalt sju till nio hönor, vilket innebär något mer än ett A4-ark per höna. Vilda hönor lever vanligtvis i grupper om 20–30 individer, vilket kan ställas i kontrast till de stora grupper på tusentals hönor som hålls på detta sätt.

Frigående utomhus: Samma regler gäller som vid frigående inomhus, men hönorna har möjlighet att gå ut när de vill under dagtid. Varje höna har tillgång till fyra kvadratmeter utomhusyta i rasthage, där de kan sprätta, sandbada, leta mas och beta gräs.

Ekologisk produktion: EU-ekologiskt produktion tillåter inte burar, utan hönorna ska vara frigående och ha möjlighet att gå ut i en rastgård när väder tillåter. Det får finnas max 3 000 djur i varje djuravdelning, och max 6 hönor per kvadratmeter. Minst 95 procent av djurfodret ska ara ekologiskt odlat. Hönorna får tillgång till grovfoder, vilket ger mer sysselsättning och ökar hönans välmående. För Krav-certifierad produktion gäller samma regler, samt ytterligare krav, som att rastgården ska ha träd eller buskar där djuren kan söka skydd och få trygghet, samt att fodret ska vara Krav-märkt.