Hoppa till innehållet

De svenska superbären

Acai, goji och inkabär sägs innehålla en formidabel mängd nyttigheter. Gemensamt för dem är att de är exotiska och dyra. Men det finns också svenska superbär att plocka runt knuten – helt gratis.

Publicerad

Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket berättar vad som menas med superbär:

– Det är bär som är rika på närings­ämnen. Och det är de bär man kan plocka själv här hemma också, säger hon.

Utöver näringsämnen som vitaminer, och i viss mån även mineraler, innehåller bär stora mängder antioxidanter.

– Bär innehåller också mycket fibrer, det är kanske något man inte tänker på, säger Hanna Eneroth. Fördelen med att äta lokala bär, helst sådana som man plockar själv, är att man kan äta dem direkt. En del av nyttigheterna, som till exempel vitamin C, försvinner under lagring.

 

Läs vårt test av juicepressar

 

Att de utländska superbären skulle vara bättre än de svenska har bland annat motbevisats av en svensk studie. I studien fick möss äta högfettskost, och olika grupper möss fick även äta olika sorters bär. De möss som fick äta lingon skyddades bland annat mot viktuppgång och typ 2-diabetes. Även svarta vinbär och blåbär hade skyddande effekt hos mössen. De möss som fick äta açaibär gick däre­mot upp i vikt, till och med mer än de möss som bara fick högfettskost och inga bär.

– Vi blev förvånade över resultatet. Açaibär beskrivs ju som ett superbär som ska skydda mot viktuppgång, säger Lovisa Heyman-Lindén, en av forskarna bakom studien.

Vad exakt det är i lingon och de andra bären som är nyttigt och skyddar mot fetma vet man inte, men man misstänker att det rör sig om polyfenoler, ett ämne med antioxidativa egenskaper som bären tillverkar som skydd mot skadedjursangrepp och UV-strålar. Polyfenoler är även det ämne som ger bären sin färg.

– Man kan se på bären vilka polyfenoler de innehåller, mörka bär innehåller till exempel ­antocyaniner, säger Karin Berger, forskare vid Lunds universitet.

Eftersom man inte vet exakt vad alla nyttigheter som polyfenoler och antioxidanter gör, och varför de är nyttiga, är det bra att äta en blandning av bär, helst med olika färger.

– Snarare än att satsa på ett superbär är det super att äta mycket och varierat, säger Hanna Eneroth. 

 

 

Superbären

 

Blåbär

Ungefär 90 procent av alla blåbär som plockas kommersiellt i Sverige säljs till utlandet, ofta för att bli dyra vitaminpiller. Dess mörkblå färg kommer från antioxidanten antocyanin, som tillskrivs alla möjliga egenskaper, bland annat ska den bidra till att förbättra synen och kommunikationen mellan ­hjärncellerna. I studier på människor har man kunnat visa att blåbär har positiva effekter på ­blodtrycket, ger förbättrad insulinkänslighet och minskat midjeomfång. Bäret är rikt på vitamin C, K och B6.

 

Jordgubbarjordgubbe

Sveriges favoritbär, som står för hela 65 procent av den totala bärkonsumtionen. Jordgubbar innehåller höga halter av vitamin C och folat, som bland annat behövs för att foster ska utvecklas normalt. Dessutom är bäret fiberrikt. Studier visar att jordgubbar har positiv effekt på blodsockerkontrollen, samt att de skyddar
mot hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Vinbär

Vinbär innehåller höga halter av ­vitamin C och K, samt karotenoider, som till exempel betakaroten. Framför allt är det röda och svarta vinbär som innehåller höga halter av vitamin C. Svarta vinbär innehåller också höga halter vitamin K. Vitamin K är ­nödvändigt för blodets koagulering och har även betydelse för bentätheten.

 

Lingon

Lingon innehåller höga halter av folat. De innehåller även höga halter av det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra, vilket gör att produkter som innehåller lingon har lång hållbarhet. Lingon skyddar mot fetma och har även en positiv effekt på tarmfloran. 

 

Nyponnypon

Nypon innehåller höga halter av vitamin C och A, och även järn. I studier på möss har man sett att nypon har positiv effekt på blodsocker och blodfetter, och överviktiga människor som har fått dricka en nypondryck får lägre kolesterol och blodtryck. Det finns även studier som visar att nypon har positiv effekt på
personer med ledbesvär.

 

Havtorn

Havtorn växer som låga buskar, i Sverige framför allt längs med Östersjökusten. Bären, som inte äts råa utan brukar användas i till exempel geléer, marmelader och saft, innehåller höga halter av vitamin C och karotenoider, som till exempel betakaroten. I en studie på överviktiga kvinnor fick de som åt havtorn minskat midjemått.

 

Aronia

Aronia är en småväxt buske, som tillhör familjen rosväxter. Bären äts inte råa, utan tillagas, och de plockas bäst efter en första frostknäpp då de smakar sötare. Bären innehåller höga halter av vitamin K och mycket höga halter av karotenoider, som i kroppen kan omvandlas till vitamin A.