Hoppa till innehållet

Den ljusnande framtid är dyr

Det stora klivet in i vuxenlivet har gått från mössa och mottagning till en kostsam konsumtionsfest. Men det finns mycket du kan göra för att studentfirandet inte ska bli alltför dyrt. Och det går faktiskt att planera studenten även i osäker coronatid.

Publicerad

Det är osäkert hur studenten kommer att firas nästa år. Men för många har planeringen redan börjat.

Redan vid den här tiden på året börjar vårens student planeras. Festlokaler ordnas, släkten bokas in, mössa och balklänning beställs. Om utmaningarna är stora för blivande studenter och deras föräldrar under normala år är de ännu större nu. I år sker planeringen under en coronapandemi och hur det ser ut i vår är osäkert. Ingen vet hur reglerna eller smittspridningen kommer att se ut i juni, eller hur det blir med fester och flak.

– Man hoppas ju att vi ska kunna åka på resa och få en någorlunda vanlig student, säger Celina Skantz, 18 år, som går tredje året på Grillska gymnasiet i Eskilstuna.

Celina Skantz:
”Jag har sparat pengar hela sommaren när jag har jobbat. Vi har inte diskuterat i familjen vem som ska betala exakt vad. Men min storasyster fick betala sin egen studentmössa så jag antar att jag får göra det också, men att mina föräldrar hjälper till med mottagningen. I och med corona och situationen som har varit så har vi inte pratat om klassresor och fester ännu. Vi vet ju inte hur det kommer att bli.”

Jämnåriga klasskamraten Joel Eriksson tror inte att det kommer att bli något normalt studentfirande våren 2021.

– Men det är bara att finna sig i, även om det är svårt att planera, säger han.

Men planeras måste det, för slutar skolan gör landets gymnasietreor oavsett pandemi. Och de nybakade studenterna förväntar sig en minnesvärd tid.

– Studentfirandets omfattning har vuxit snabbt under de senaste tio åren, säger Christine Fransholm, konsumentvägledare i Eskilstuna kommun, som jobbar med att informera studenter om konsumentfrågor kring den stora dagen.

Hon säger att det har tagit proportionerna av att ordna ett bröllop.

Svensk Handels senaste uträkning av vad en student i snitt kostar gjordes 2011 och visade 16 500 kronor per person. Men Christine Fransholm säger att det i dag snarare ligger på 20 000 kronor eller mer.

– Det har skapats en köphets med en massa ”måsten” och som blivande student är det lätt att dras med och tro att man behöver allt och måste vara med på allt, säger hon.

Det vet företag att utnyttja. Med ibland aggressiva marknadsföringsmetoder försöker de sälja studentmössor med tillbehör, champagneglas med inristning, studentstrumpor, resor och fester. Ofta försöker de först att knyta till sig en representant i klassen eller årskursen, som i sin tur får marknadsföra erbjudandena mot sina klasskamrater, förklarar Christine Fransholm. Då blir det extra svårt att stå emot. Många skolor försöker att motverka detta, men det är inte enkelt.

Joel Eriksson: 
”Vi har pratat lite i familjen och i största mån ska jag försöka finansiera studenten själv. Det är så jag är uppfostrad, att inte få bidrag utan kunna klara mig. Men det är en svår situation nu med tanke på corona, det är inte så lätt att hitta extrajobb. Och det vet jag att mina föräldrar har förstående för. Vi har inte gått in i detalj på vad de ska betala och vad jag ska betala ännu. Men jag tänker att jag betalar alla studentfester och om vi åker på kryssning och de står för mottagning och mössa och sådant som kanske är mer nödvändigt.”

Det hände i Celina Skantz och Joel Erikssons klass. Redan i våras tog ett mössföretag kontakt med klassen och fick prata med Joel Eriksson.

– De ville att jag skulle skriva på ett avtal om att hela klassen skulle köpa mössa från dem så skulle vi få rabatt, men det stämde inte, säger han.

Företaget menade de hade ett avtal om studentmössor med själva skolan, men när Joel frågade lärarna visste de ingenting om det, eftersom det inte stämde.

– Vi fick också veta att företaget hade portats från skolan för att de redan hade blåst andra klasser på pengar, säger Joel Eriksson.

Så klassen sa nej.

– De flesta i min ålder ställer kanske inte de nödvändiga frågorna. Jag ville veta vilka avtal som gällde och då tyckte de att jag ställde för många frågor, säger han.

Christine Fransholm säger att just det här med avtal kan ställa till det ordentligt i samband med studenten, därför måste man vara vaksam. För de unga studenterna är det kanske första gången de sluter ett avtal och då är det svårt att veta vad man ska titta efter. Ofta är det en person från en klass som bokar studentflak eller festlokal åt hela klassen och då bär den personen också det ekonomiska ansvaret.

– Många blir lurade och vänder sig till oss. Eller så får de inte in pengar från alla klasskamrater och kan inte betala, säger Christine Fransholm.

Detta aktualiserades ännu mer i våras, när Transportstyrelsen av coronaskäl stoppade alla studentflak året ut. En del flakföretag vägrade att betala tillbaka pengar, enligt Christine Fransholm, trots att de nya reglerna innebar att man inte kunde leverera tjänsten och då egentligen inte får ta betalt. När konsumentvägledarna tittade på avtalen såg de att de var formulerade kraftigt till säljarens fördel och studenterna fick bära den stora ekonomiska risken. Några av fallen där studenter i våras nekades återbetalning har tagits vidare till Allmänna reklamationsnämnden. Nämnden kom nyligen med en rekommendation som slog fast att studenterna har rätt att få mer pengar tillbaka än vad som stod i avtalet, eftersom det ansågs oskäligt enligt avtalslagen.

I år är det kanske viktigare än någonsin att titta på det finstilta och framför allt vad som gäller kring avbokning.

– Det är viktigt att man inte bara skriver på ett avtal om att företaget kan hålla inne höga summor om färden inte blir av, säger Christine Fransholm, som rekommenderar studenter att ha is i magen och vänta så länge som möjligt med att boka.

Samma sak när det gäller festlokaler, där det också regleras i avtalen vad som sker vid en inställd fest.

Flak och festlokal i coronatider

  • Var noggrann med att kontrollera vad som händer vid en avbokning. Hur mycket pengar får företaget ha kvar? Vill de behålla för mycket så försök hitta en annan leverantör. Betala inte in för mycket i förskott. 
  • Betala flak med kreditkort om det går, då har du ett skydd i konsumentkreditlagen om ni blir oense. Du kan alltså vända dig till den bank som utfärdat kreditkortet och ställa samma krav som på företaget, det har många gjort efter vårens inställda student.
  • Avvakta med att boka så länge det går.

 

När det gäller resor är det hemförsäkringen eller kortförsäkringen som träder in, så det är viktigt att kontrollera i förväg vad som gäller i ens eget fall.

Celina Skantz säger att hon inte vågar boka något ännu.

– Jag kommer att avvakta. Eller i alla fall boka med avbokningsskydd, det är ett som är säkert, säger hon.

Joel Eriksson, som är med och arrangerar studenten för sin klass, tror också att det bästa är att vänta.

– Som jag bedömer det kommer vi att få tag på ett flak ändå, säger han.

Konsumtionsresan kring studenten är i dag väldigt lång. Erbjudandena börjar komma tidigt och fortsätter efter studenten. Utgiftsposterna är många och svåra att överblicka. Det är lätt att tappa fotfästet. Bara kläder och skor kan bli väldigt dyrt – eller betydligt billigare – beroende på hur väl förberedd man är och vilken inställning man har.

– Man vill ju att studenten ska vara perfekt. Så det är klart att det är lätt att lägga mer pengar än vad man hade tänkt, säger Celina Skantz.

För en del familjer blir konsekvenserna allvarliga. Budget- och skuldrådgivarna i Eskilstuna vittnar om familjer som inte har råd att betala hyran månaden efter studenten, berättar Christine Fransholm. Men det händer också att elever inte alls kommer på studenten, eftersom de inte har råd med det som klasskamraterna har.

Därför är det viktigt att sitta ner tidigt i familjen och göra upp en budget, säger Christine Fransholm. Både Joel Erikssons och Celina Skantz föräldrar har pratat med dem om ekonomin kring studenten.

Planera tillsammans

  • Sitt ner tidigt med din blivande student och gör en budget, så att alla parter är överens om hur mycket pengar det finns att röra sig med och så att ni har samma bild av vad studentfirandet innebär. Ofta kommer föräldern in alldeles för sent, när den blivande studenten redan har gjort en massa inköp.
  • Bestäm vad som är nödvändigt och vad som är bonus, för sådana beslut kan vara svåra att fatta när ­erbjudandena börjar trilla in.
  • Var tydlig som förälder vad du/ni kommer att stå för och vad studenten själv förväntas betala.
  • Försök att börja köpa det ­nödvändiga tidigt, för att sprida ut kostnaderna över året.
  • Det är vanligt att klassen ­gemen­samt fattar beslut utan någon vuxens medverkan. Skolpersonalen är inte ­involverad i det mesta som rör student­firandet. Gör upp med din student att ni ska diskutera alla beslut hemma innan något bestäms i klassen.
  • Ha en gemensam avstämning mot budget under hösten.
  • Skaffa insyn i avtalen som ­ungdomarna sluter.

Christine Fransholm betonar att det är viktigt att man som förälder inte förutsätter att skolan hjälper eleverna att ta rimliga ekonomiska beslut när det gäller sådant som klassen gemensamt ska göra.

– Det är lätt att tro, men det gör inte skolan. De brukar anordna utspringet, men tar inte ansvar för annat, som resor och fester, säger hon.

Celina Skantz ser fram emot studenten, även om risken är stor att den inte blir som hon har tänkt.

– Det känns så klart tråkigt. Det här har man ju sett fram emot sedan man var liten och började skolan. Men man får i alla fall sluta skolan, säger hon.

Så kan du spara

Kläder

  •  Köp inte nytt, utan satsa på second hand eller låna studentkostymen.
  •  Handla under hösten och kanske på rea och inte i vår när alla andra ska handla.
  •  Hyr balklänning.
  •  Fundera över om det verkligen behövs flera ombyten, eller om det räcker med ett.

 

Mössa

  • Fall inte för lockelsen att lägga till en massa extra eller att köpa en extramössa. Ha en plastpåse att använda vid regn, så behövs inte ett mösskydd.

 

Bal

  •  Låt en kompis fixa håruppsättning och smink.
  •  Låna klänning och skor eller sy själv.

 

Kryssning/ annan studentresa

  • Titta noggrant vad som ingår i avtalet vid bokning och fundera på om allt behövs.
  • Kolla om det går att boka direkt med färjeföretaget i stället för genom ett kryssningsbolag, det blir ofta billigare.

 

Flak

  • Börja spara gemensamt i klassen så tidigt det går.
  •  Läs noggrant i avtalen och undersök flera företag före bokning för att hitta det med bäst erbjudande. Det kan mycket väl vara ett litet lokalt företag snarare än ett av de stora.
  •  Låna ihop utsmyckning och musikanläggning.

 

Mottagning

  • Handla mat i god tid.
  •  Gör en noggrann meny och räkna ut vad det kommer att kosta. Stryk dyra inslag. Laga själv om du kan.
  •  Satsa mer på maten och mindre på alkoholen.