Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen Hushållskemikalier

”Det kan vara riktigt trivsamt att diska för hand”

I samband med vårt test av handdiskmedel bad vi  hemkunskapsläraren och filosofie doktorn Elina Larsson berätta om om en kunskap som är väg att försvinna - hur man bäst handdiskar.

Publicerad

”Diskborste, svamp eller trasa spelar ingen roll, men det är viktigt att de vrids ur och torkar ordentligt efter varje disk", tipsar Elina Larsson.

Så motiveras eleverna

”När eleverna frågar varför de ska lära sig diska för hand svarar jag att det dels handlar om kökshygien, dels om att det är en elementär baskunskap som man ska kunna. Först frågar jag vilka kunskaper de har om vattenkvaliteten i sin kommun. Sedan googlar vi kommunens namn och vattenkvalitet och pratar om vad det innebär ifall vattnet är mjukt eller hårt. I hemkunskap handlar vi utifrån hälsa, miljö och ekonomi, och vi pratar om vilket diskmedel som är bäst i de olika avseendena.”

Varmt, men inte rinnande vatten

”Du ska inte diska under rinnande vatten, att värma upp vatten är en av de största energibovarna. Vatten ska vara så varmt som du tål, men inte på grund av bakterier, ska de dö krävs varmare vatten än det går att diska i. Är vattnet tillräckligt varmt räcker det med ett par droppar diskmedel för att få bort smuts och feta fläckar. En del elever säger att bubblar det inte blir det inte rent. Men då förklarar jag om tensider och hur de fungerar som en gaffel som hugger in i fettet med ena änden och som fastnar i vattnet med den andra så att smutsen sköljs ner i avloppet.”

Så tacklar du grytorna

”Är det mycket matrester i grytor och sådant kan man låta vatten stå i dem en liten stund, gärna på eftervärmen på spisen. Har något verkligen bränt fast, så att det är helt svart, kan du fylla med lite vatten och en maskindisktablett och låta den puttra på spisen i en halvtimme. Det får inte koka torrt. Det blir jätteenkelt att ta bort sedan.”

Rätt ordning

”När man diskar börjar man med det som är minst smutsigt och det som har varit i kontakt med munnen. Alltså glas och bestick och sedan tallrikar. Man diskar inifrån och ut, alltså insidan på glasen först. Till sist tar man de lite smutsigare grytorna och liknande. Knivar och andra vassa saker diskas separat, så du inte skär dig.”

Verktygen

”Diskborste, svamp eller trasa spelar ingen roll, men det är viktigt att de vrids ur och torkar ordentligt efter varje disk. Då och då kan de behöva tvättas i maskin eller kokas. När man har diskat ett tag kan man behöva fylla på med diskmedel och varmt vatten.”

Undvik kalkfläckar

”Om du ska torka disken på en gång kan du skölja i varmt vatten, om den ska självtorka ska du välja kallt, för att undvika kalkfläckar. Om vattnet är väldigt varmt dunstar det och lämnar kalket kvar. Kallt vatten rinner av och tar kalket med sig.”

Efterarbete

”Till slut ska matrester tas bort och baljan göras rent. Barnen brukar tycka att det är äckligt, trots att det bara är maten de åt nyss. Allt ska vara torrt och fläckfritt när de är klara, så att inte svamp och bakterier kan växa till.”

Kunskap på väg bort

”Jag tror att den äldre generationen hade mer koll på hur man diskar, de yngre ser det som en börda, något man helst har maskiner till. Men jag tror att det kommer att ändras, i och med covid-19 har folk blivit mer intresserade av hygien och är hemma mer. Dessutom kan det vara riktigt trivsamt att diska om man inte har bråttom. Som i stugan på landet där det inte finns diskmaskin. Det är ett slags mindfulness. Mina elever arbetar ofta två och två och det kan bli trevliga diskussioner när de står där, en diskar och en torkar.”

Elina Larsson tipsar om att det som är minst smutsigt ska diskas först.