Hoppa till innehållet

Snålt med räkor i räksalladen

Mängden räkor i räksalladen är en fråga som rör upp känslor. För Leif Olsson blev salladen från Netto en besvikelse i stället för den ut­lovade räkfesten.

Publicerad

När Leif Olsson i Helsingborg skulle äta landgång tillsammans med sin fru köpte han Goda bordet Lyxig räksallad på Netto. Salladen, som tillverkas av Örneborgs delikatesser, ska enligt förpackningen innehålla 30 procent räkor. Men Leif Olsson hittade knappt några räkor alls i sin burk.

Av butiken fick han svaret att räkinnehållet kan variera från burk till burk, men att leverantören alltid har 30 procent räkor per omgång sallad som blandas i fabriken och som sedan fördelas i burkarna.

Leif Olsson är inte nöjd med det svaret.

– Om de skriver på locket att salladen inne­håller 30 procent räkor så är det för mig en garanti att just min förpackning ska innehålla 30 procent räkor. Hur mycket de har när de tillverkar lägger jag mig inte i, säger han.

Calle Ullemark som är försäljningsansvarig på Örneborgs delikatesser säger att det inte är ovanligt att han får frågor om innehållet i just räksalladerna. Eftersom salladen tillverkas i industriell skala, där den blandas för att räcka till runt 1 700 burkar i varje omgång, menar han att företaget inte kan garantera det exakta räkinnehållet i varje burk.

– Men om du ställer upp tio burkar intill varandra så ska snittinnehållet vara 30 procent räkor, säger Calle Ullemark.

Han vill inte ge någon siffra på hur liten andel räkor en kund kan få i just sin salladsburk.

– Vi följer lagstiftningen och går efter Livsmedelsverkets rekommendation för hur man ska deklarera innehållet, säger Calle Ullemark.

Lena Wallin, som är statsinspektör på Livsmedels­verket, tycker inte att den förklaringen räcker och påpekar att märkningen på burken inte får vara vilseledande för konsumenten.

– När det är livsmedel som tillverkas i stora tråg får man alltid räkna med avvikelser, men det måste vara en rimlig avvikelse. Man bör som kund kunna vänta sig att det är väldigt nära 30 procent räkor i burken, säger hon. 

 

 

Fler produkter som irriterar

Att kund och tillverkare inte har samma uppfattning om hur texten på en burk ska tolkas är inte ovanligt. Det är inte heller alltid självklart vem som har rätt.

Vi har skrivit om konserverade sardiner där sardinburken varken innehöll rätt sillmängd fisk eller ens sardiner. Men tillverkaren höll sig ändå inom reglerna eftersom det inom EU är tillåtet att sälja även till exempel skarpsill under namnet sardin. Viktavvikelsen har att göra med att "sardinen" under tiden i burken läcker vätska till omgivande sås.

korvring

2011 rapporterade DN och flera andra medier om korven från Trångsvikens Chark som innehöll mer än 100 procent kött. Förklaringen från företaget var att det till 100 gram färdig korv ursprungligen användes 104 gram kött, men att köttet minskade i vikt under rökningsprocessen när vatten förångades.

guacamole

Santa Maria har fått en hel del uppmärksamhet kring sin guacamole med marginellt avokadoinnehåll – bara 1,5 procent. Guacamolen, som säljs under namnet Dip Tex Mex Style, innehåller mer modifierad stärkelse än avokado.