Hoppa till innehållet

Fem steg mot ett smartare hem

Allt som kan kopplas upp mot nätet kommer också att kopplas upp. Det är visionen från teknikleverantörerna som rusar framåt för att göra hemmen lite smartare. Här är fem prylar i ditt hem som du enkelt ansluter till internet redan i dag.

Publicerad

 

 Börja med ytterdörren

Det finns i dag flera alternativ på marknaden för dig som vill kunna låsa upp dörren med mobil­telefonen. De flesta bygger på att du monterar en batteridriven motor över låsvredet på dörrens insida. Låset kommunicerar med mobiltelefonen med hjälp av bluetooth. Fördelen är att du slipper krångla med nycklar och att det är enkelt att dela med sig av en tillfällig nyckel till en granne som ska vattna.

 Få grönare fingrar

Gröna fingrar är inte alla förunnat, men det finns hjälp att få. Med en sensor i blomkrukan som mäter fuktigheten, och en databas på nätet som vet hur mycket vätska just din blomma behöver, kan du få ett pling i mobilen när det är dags att vattna. Att koppla upp krukorna varierar i pris från cirka 500 kronor för en sensor som klarar att övervaka en planta till flera tusen för ett system som klarar flera krukor.

 Koppla upp frukosten

I det smarta hemmets barndom, vid millennieskiftet ungefär, stod köket och ett uppkopplat kylskåp ofta i centrum för visionerna. Få skaffade ett uppkopplat kylskåp då, och luften gick ur ­vitvarubranschens vurm för ­smarta prylar. Nu är det kanske dags för en comeback. Amerikanska Smarter tillhör dem som satsar på detta, och de har lanserat både en uppkopplad vattenkokare och en uppkopplad kaffebryggare som kan styras via en app i mobiltelefonen.

 Få full kontroll på ljuset

Med långlivade led-lampor har marknaden för uppkopplat ljus exploderat. Leverantörer som Philips, Osram och Cree har byggt in små kretsar för radiokommunikation direkt i sina lampor. Med hjälp av en central enhet kopplas belysningen till internet och låter dig kontrollera belysningen hemma via en app i mobilen. De flesta system låter dig slå av och på belysningen på distans. Dessutom går det att kontrollera färg och temperatur för att få en så behaglig belysning som möjligt.

 

Slå på lampan med gps:en

Nättjänsten IFTTT låter dig knyta dina uppkopplade prylar till nästan vilken nättjänst som helst eller till din mobils gps. Det öppnar för att till exempel automatiskt kunna slå på en lampa när din mobil närmar sig hemmet eller kanske när du fått ett viktigt mejl.

 

 Styr med hjälp av strömmen

Enklaste sättet att kontrollera en apparat är så klart genom att slå på och av strömmen. Här finns en uppsjö av system som med en uppkopplad strömbrytare låter dig kontrollera olika apparater direkt i mobilen. Populära system är Nexa, Belkin och Telldus, som också kan använda till exempelvis rörelsesensorer eller temperatursensorer för att automatiskt styra strömbrytaren.

 

 

Problem med säkerheten

När du kopplar upp dina apparater på ­nätet finns alltid ­risken att någon illasinnad person försöker ta kontrollen över dem. Hittills har tillverkarna av uppkopplade prylar inte fokuserat tillräckligt på just säkerheten, det visar en rad säkerhetshål som upptäckts. Ett av de senaste handlar om just smarta lås som är lätta att låsa upp för obehöriga.

Läs mer: Smarta lås – bekvämt också för tjuven