Så funkar det: fermentering
Att fermentera är ett skonsamt sätt att konservera grönsaker. Här är allt du behöver veta om den trendiga inläggningsmetoden.

Det finns dokumentation som visar att fermentering användes i Kina 7 000–6 600 år före Kristus, i Indien 5 000 år före Kristus och i Egypten 3 000 år före Kristus. Under 1600–1700-talet, då skörbjugg var ett problem för sjömän, använde holländska skeppare surkål för att motverka denna åkomma.
När det gäller matproduktion används termen fermentering brett för alla processer där mikrorganismer förändrar mat eller dryck på ett sätt som vi önskar, till exempel att alkohol skapas eller rätt sorts mögel på mögelost bildas. Fermentering sker också i kroppen, till exempel bryter mjölksyrebakterier i magen ner vissa kolhydrater som kroppen annars inte kan ta hand om. Muskelceller som arbetar utan syre och bildar mjölksyra kan också sägas utföra en slags fermentering.