Hoppa till innehållet

Så funkar det: fermentering

Att fermentera är ett skonsamt sätt att konservera grönsaker. Här är allt du behöver veta om den trendiga inläggningsmetoden.

Publicerad

Det finns dokumentation som visar att fermentering användes i Kina 7 000–6 600 år före Kristus, i Indien 5 000 år före Kristus och i Egypten 3 000 år före Kristus. Under 1600–1700-talet, då skörbjugg var ett problem för sjömän, använde holländska skeppare surkål för att ­motverka denna åkomma.

När det gäller matproduktion används termen fermentering brett för alla processer där mikr­organismer förändrar mat eller dryck på ett sätt som vi önskar, till exempel att alkohol skapas eller rätt sorts mögel på mögelost bildas. Fermentering sker också i kroppen, till exempel bryter mjölksyrebakterier i magen ner vissa kolhydrater som kroppen annars inte kan ta hand om. Muskelceller som arbetar utan syre och bildar mjölksyra kan också sägas utföra en slags fermentering.