Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen Hushållskemikalier

Filterskola: Så lever dina vitvaror längre

Är du som de flesta och har dålig koll på alla filter du har i hemmet? Då kan prylarna fungera sämre och sluka mer energi. 

Publicerad

Fläkten

Fläktens fettfilter ska vanligtvis rengöras varannan månad. Enklast är det om filtret kan tvättas i diskmaskinen, vilket är bra att kolla före köp. Har du en åter­cirkuleringsfläkt är det också bra att undersöka hur enkelt det är att byta kolfiltret, eftersom det ska bytas en till ett par gånger om året i de flesta modeller. Om kolfiltret inte byts regelbundet blir fläktens förmåga snabbt försämrad. Kontrollera också före köp hur enkelt det är att köpa nya filter till din fläkt och vad de kostar. Det kan vara ganska svårt att hitta kolfilter.

Torktumlaren

Att torktumlarens luddfilter ska rensas vet kanske de flesta. Men har du en kondensor­tumlare med mikrofilter måste du även rengöra det regelbundet, annars blir energiförbrukningen snabbt högre. I vårt test drog torktumlarna mycket mer energi och arbetade långsammare långt innan torktumlaren indikerade att mikrofiltret måste göras rent. När en av modellerna signalerade att filtret behövde göras rent hade energiförbrukningen hunnit öka med 50 procent. Tyvärr är mikrofiltret inte särskilt lätt att komma åt. Det gömmer sig ofta längst ner på torktumlaren, bakom två luckor. Filtret ska tas isär och tvättas i tvättmaskin och flänsarna ska sprejas med vatten. Vissa moderna torktumlare har självrengörande kondensorer och har då inget mikrofilter.

treDammsugaren

Dammsugaren har ett eller två filter. Motorfiltret skyddar motorn från dammet som dammsugaren suger upp och det måste bytas ofta. Ofta följer det med ett motorfilter när du köper ett ­fempack dammsugarpåsar. Eftersom filtret ska bytas var femte påse ungefär är det en bra tumregel att byta varje gång du köper nya dammsugarpåsar. Om inte motorfiltret byts regel­bundet försämras dammsugarens hållbarhet och även sug­förmågan kan blir sämre. Utblåsfiltret hindrar partiklar från att blåsa ut i rummet igen. Många tillverkare skryter om hepafilter, men det finns andra filter som är lika bra. Det viktigaste är att de passar. Utblåsfiltret ska bytas eller tvättas ungefär en gång om året.

fyraDiskmaskinen

Om du glömmer att rensa diskmaskinsfiltret blir disken inte lika ren. Ta loss filtret och se till att det är rent och fritt från matrester. Rengör filtret med lite diskmedel och varmt vatten. Även bestick­korgen och spolararmarna kan behöva rensas från smuts och matrester.

femTvättmaskinen

Även tvättmaskinen fungerar sämre om inte filtret rengörs. Stäng av och koppla ur maskinen innan du börjar. Öppna sedan luckan på filterfacket och placera ett kärl under. Töm maskinen på vatten genom att lossa filtret. Rengör filtret under rinnande vatten innan du sätter tillbaka det. Dra åt filtret ordentligt och stäng luckan.

 

Dåliga ­bruksanvisningar

Läs alltid produktens bruksanvisning innan du börjar rengöra något filter. Tyvärr är den inte alltid bra. I våra test får till exempel dammsugare ofta låga betyg för bruksanvisningen och för hur lätt det är att byta och rengöra filtren.