Hoppa till innehållet

Frågor och svar om smarta lampor

Belysningen är den del av det smarta ­hemmet som kommit längst. Här finns redan många ­modeller och möjligheter. Vi svarar på de ­vanligaste ­nybörjarfrågorna om smarta lampor.

Publicerad

Med smarta lampor sköter du belysningen från mobilen.

Jag förstår inte, vadå ”smarta” lampor?

Lamporna har någon form av trådlös uppkoppling och kan styras via mobilen. Vissa lampor kräver att du har en styrenhet, ofta kallad hub, som är inkopplad till ditt nätverk hemma. Då styr du lamporna i mobilen via hubben. Förutom att du kan fjärrstyra dem kan du med många smarta lampor-system även schemalägga när de ska slås på och av.

Uppkopplade lampor – vad ska det vara bra för?

Det beror helt på dina behov och önskemål. Här är några fördelar och funktioner som är möjliga:

  • Lamporna kan dimras utan att du behöver ha en dimmer installerad. När du vill ha mysbelysning kan du alltså sänka ljusstyrkan på varje lampa i mobilen. Lampor kan automatiskt tändas, släckas eller dimras vid solnedgång och soluppgång eller vid bestämda tidpunkter.
  • Du kan även få dem att automatiskt släckas när du lämnar hemmet och tändas när du kommer hem. Det baseras på avståndet från hemmet till din mobil.
  • Om du vill avskräcka inbrottstjuvar kan du i stället få lamporna att tändas och släckas inom vissa slumpmässiga intervall för att ge intrycket av att någon är hemma.
  • För att inte vakna mer än nödvändigt vid nattliga toabesök kan du schemalägga att lampan i badrummet har minimal ljusstyrka när den slås på mellan till exempel midnatt och klockan sex på morgonen.
  • Har du andra smarta hem-prylar kan de kopplas ihop med lamporna. Till exempel att alla lampor tänds med full ljusstyrka när den smarta brandvarnaren löser ut, eller att lamporna blinkar när någon trycker på den smarta ringklockan.

Kan jag bara styra lamporna via ­mobilen?

Om du inte vill använda mobilen
kan du styra lampan med en
fjärrkontroll.

Till en del smarta lamp-system finns fjärrkontroller och rörelsedetektorer. Fjärrkontrollerna fäster du på väggen och använder i stället för ­strömbrytaren, de styr en eller flera lampor men bryter inte strömmen. ­Rörelsedetektorerna monteras i de rum där du vill att lamporna automatiskt ska tändas när någon går in, som badrum och tvättstuga.

Har du en smart högtalare från Google eller Amazon kan du styra de flesta system via rösten – ”okej Google, släck taklampa i vardagsrum” till exempel. Du kan även stänga av och sätta på dem precis som vanligt med lampans strömbrytare, men då faller idén. När strömmen är ­avstängd är de lika ”dumma” som vilken vanlig lampa som helst, så du bör låta strömbrytaren vara påslagen.

Kan alla smarta lampor visa olika färger?

Nej, många kan visa miljontals färgnyanser, men inte alla. Det finns även lampor som bara lyser vitt, men där du kan styra färgtemperaturen – alltså hur varmt eller kallt det vita ljuset uppfattas av ögat. Slutligen finns ­lampor som bara visar vitt ljus med en fast ­färgtemperatur. Alla tre varianterna kan dimras.

Många smarta lampor kan visa miljontals färger.

Finns det smarta lampor för alla ­sorters armaturer?

Ja, nästan. Det finns många varianter för de vanligaste socklarna – E27, E14 och GU10. ­Dessutom finns det en hel del smarta ledslingor och armaturer med fast monterade smarta lampor. Det säljs även inkapslade, smarta utomhus­armaturer som passar på yttervägg, altan och i trädgården.

Hur mycket kostar de?

Priserna skiljer väldigt mycket. Färglamporna kan kosta 300–500 kronor beroende på storlek och tillverkare. Vita lampor kostar betydligt mindre, en knapp hundralapp för de billigaste. De vita lampor som har valbar färgtemperatur kostar däremellan, runt 200–300 kronor. Ledslingor och armaturer med fasta smarta lampor kan kosta allt från en femhundring till flera tusen kronor.
Styrenheterna som krävs av vissa system kan kosta från 200 till 500 kronor om de köps separat. Men de finns oftast även att köpa i rabattpaket med en eller flera lampor, vilket gör att priset för styrenheten blir betydligt lägre.

Vilka nackdelar har smarta lampor?

Priset är något som kan avskräcka. Det är inte säkert att alla i familjen och gäster på besök uppskattar nya sätt att styra hemmets lampor. De flesta tillverkare av smarta lampor rekommenderar att du inte använder dem tillsammans med vanliga dimmerströmbrytare. Smarta lampor måste alltid kunna kommunicera trådlöst, därför drar de ström även när de inte lyser (så länge strömbrytaren är påslagen). Hur mycket de drar i standby är olika, vanligen runt en halv watt.

Mer eller ­mindre avancerade

Det finns många sorters system för smarta lampor, vissa avancerade och vissa rudimentära. Några av de populäraste är Philips Hue, Ikea Trådfri och Lifx. Butikskedjor som Clas Ohlson och Kjell & Company säljer även smarta lampor under sina egna varumärken. Det är inte säkert att alla funktioner som vi beskriver här fungerar med alla system. Vi har ännu inte testat smarta lampor, men planerar för ett framtida test. Det är ännu inte bestämt när det kommer att publiceras.