Hoppa till innehållet

Giftiga ämnen i pappförpackningar

Matförpackningar av papper kan innehålla cancerframkallande ämnen, visar en ny studie. Nu ställs krav på hårdare reglering.

Publicerad

I Sun-Maids russinförpackningar hittades ämnen som misstänks vara cancerframkallande och hormonstörande.

Konsumentorganisationer i Italien, Spanien, Danmark och Norge har undersökt 76 papp- och pappers­produkter som kommer i kontakt med mat, till exempel kaffekoppar, sugrör, servetter ochförpackningar. Alla förpackningar hade någon form av tryck och i testet analyserades kemikalier som kan finnas i trycket. Det visade sig att drygt en av sex förpackningar innehöll primära aromatiska aminer, PAA, som är misstänkt cancerframkallande.

71 av de 76 förpackningarna innehöll fotoinitiatorer, en grupp ämnen som misstänks orsaka cancer och vara hormon­störande. Ytterligare en analys gjordes på 21 av proverna, som visade att i sex fall migrerade fotoinitiatorerna över till maten, i halter som överstiger de nivåer som rekommenderas i Schweiz (i EU saknas rekommendationer). Ett av proverna var en kartong med russin för barn.
– Det är inte så höga nivåer att det är direkt farligt att äta mat som har förvarats i dessa förpackningar. Men många låga nivåer tillsammans kan skapa en cocktaileffekt, vilket kan få konsekvenser som kan leda till ohälsa, säger Maria Hammarling, som arbetar med kemikaliefrågor på Sveriges Konsumenter.

Resultatet liknar det från ett tidigare test som europeiska konsumentorganisationer gjort, då de undersökte halten av miljögiftet PFAS i snabbmats­förpackningar. De hittade då höga halter i en tredje­del av förpackningarna.

Beuc, den europeiska konsumentorganisationen där Sveriges Konsumenter ingår, kräver nu att EU tar fram regler för vilka kemikalier som får förekomma i pappers- och pappförpackningar som kommer i kontakt med mat. I dag finns dessa regler endast för plast.
– Vi vill ha samma hårda reglering för alla livsmedelsförpackningar. Lagstiftningen borde finnas på plats när företag börjar övergå till pappförpackningar. Många tror att det är mer miljövänligt med papp, men det är det inte om den innehåller farliga kemikalier, säger Maria Hammarling.