Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen Husdjursmat

Gör hemmet säkert för husdjuren

När du är på jobbet utforskar hunden och katten prylar och inredning på egen hand. Gör ditt hem säkert för djuren när de är ensamma hemma.

Publicerad

 

1. Räkna katter

Innan du går hemifrån, kolla så att ingen har gömt sig i garderoben. Det är lätt hänt att katter smiter in i skåp och trånga utrymmen där de kan bli instängda. En hel dag utan mat, vatten och toa är ingen höjdare, inte ens om man har nio liv.

Giftiga krukväxter

Ha gärna växter på en plats där husdjuren inte kan nå dem. Här är några exempel på växter som kan vara farliga för djuren: Liljor och liljeväxter, kottepalm, julros, oleander, julstjärna, amaryllis, hyacint, tazetter, liljekonvalj, mistel. 

julstjärna giftig

Den trevliga och vackra julstjärnan är giftig för både katten och hunden.

2. Göm sladdar

Vissa katter och hundar gillar att gnaga på sladdar, med risk för att de kan få livsfarliga elstötar och att det börjar brinna. Göm därför sladdar under mattor och möbler, eller samla sladdarna i ett rör eller en sladdsamlare.

Jordfelsbrytare

En avgnagd sladd kan orsaka kortslutning, vilket kan innebära livsfara för hunden eller katten. Har du en jordfelsbrytare installerad bryts strömmen omedelbart.

3. Skilj husdjuren åt

Om du har flera djur kan det vara bra att ha dem i skilda rum så att de inte riskerar att börja bråka. Sätt upp ett galler mellan rummen så har de ändå sällskap av varandra.

4. Lägg undan stickningen

Garn och snören ska inte lämnas framme. Kattens tunga har bakåtriktade papiller som gör att snöret kan fastna, och det enda sättet för katten att bli av med det är att fortsätta äta tills snöret tar slut. Det kan orsaka skador i tarmsystemet. Så låt inte stickningen ligga framme.

5. Inga saker på spisen

Lättrörliga spisreglage är en potentiell brandfara för hundägare. Det har hänt att nyfikna hundar har råkat sätta på spisen och orsakat bränder. Lämna därför aldrig brännbara saker på spisen.

6. Begränsa utrymmet

Hundar vill gärna ha uppsikt över de utrymmen de kan röra sig på. Att bara behöva hålla koll på ett eller två rum känns tryggare för hunden när den är ensam hemma. Dessutom blir det lättare för räddningstjänsten att hitta hunden om det börjar brinna.

Giftigt för katt och hund

Här är några godsaker du ska hålla borta från husdjuren:

Kakao – innehåller teobromin, ett ämne som påverkar hjärtat och nervsystemet.

Vindruvor och russin – kan orsaka akut njursvikt hos hundar och katter.

Nötter – innehåller mögelsvampen aflatoxin och är farligt för hundar.

Xylitol – Håll borta tandkräm, tuggummi, godis och andra produkter som innehåller xylitol.

Bittermandel, innehåller cyanid som blockerar cellernas syreupptagning och är dödligt i stora mängder för både hund och katt. Bittermandel finns bland annat i mandelkubb och vissa kakor.

7. Informera

Om det skulle börja brinna är det viktigt att underlätta för räddningspersonalen att hitta och rädda de husdjur som är hemma. Låt räddningstjänsten veta att det finns husdjur, hur många de är och var i hem met de befinner sig. Det finns skyltar och dekaler, till exempel ”Vid brand rädda mig!”, som kan sättas upp vid ytterdörren eller annan lämplig plats.

Visste du att ...

... det finns 811 434 hundar registrerade i Sverige, enligt Jordbruksverket. Antalet katter beräknas vara över en miljon. Hundar är flockdjur och mår inte bra om de är ensamma en hel dag. Katter är mer självständiga, men även de har behov av sociala kontakter.