Hoppa till innehållet
Skönare fritid Husdjursmat

Farligt för vovven

Många hundar är glupska och sätter gärna i sig lite av varje som råkar stå framme. Vi har listat några av de livsmedel du ska se upp med som hundägare.

Publicerad

Sötningsmedlet xylitol

Xylitol (björksocker), som bland annat finns i desserter, godis, glass och tuggummi kan ge akut hypoglykemi, det vill säga blodsockerfall med yrsel och darrighet. Hunden kan också få leverskador. För en tiokilos hund räcker två–tre tuggummin eller tre godistabletter för att orsaka förgiftning.

Vindruvor och russin

Druvorna kan orsaka akut njursvikt och framkalla kräkning och diarré. Den skadliga dosen kan variera. I ett fall blev en åttakilos hund dålig av så lite som fyra vindruvor.

Kakao och chokladchoklad

Det innehåller olika alkaloider (kvävehaltiga ämnen), framför allt teobromin, som är giftigt för hundar. 4 gram rent kakopulver kan vara nog för att döda en hund. Teobrominet påverkar bland annat hjärta, lungor, muskler och centrala nervsystemet med symptom som kräkningar, buksmärtor, inkontinens och hjärtklappning. Mörk choklad innehåller mest teobromin per gram, ljus innehåller mindre och vit choklad har så gott som inget teobromin i sig. Köp hundchoklad eller hundgodis i stället.

Lök och vitlök

I så små doser som 5-10 gram per kilo kroppsvikt kan det påverka de röda blodkropparna så att de bryts ner. Hunden drabbas av hemolytisk anemi, en typ av blodbrist som framkallar svaghet, andnöd och som även kan ge gulsot. Trasiga röda blodkroppar kan i värsta fall lagras i njurarna och orsaka en dödlig njurskada.

Det spelar ingen roll om löken är rå, tillagad eller torkad. Symptomen kommer inte direkt, utan först efter ett dygn eller ett par dagar, beroende på hur mycket hunden ätit.