Hoppa till innehållet
Hantera ekonomin Husdjursmat

Så mycket kostar hundförsäkringen

En försäkring kan vara avgörande för om du har råd med veterinär eller inte. Vi har jämfört vad det kostar att försäkra hunden hos åtta olika bolag.

Publicerad

sjuk hund hos veterinären

Tre av fyra hundar i Sverige är försäkrade. Stockholmaren Natasja Gaudy tycker att det är självklart att försäkra ett år gamla borderterriern Charlie.

– Vi använder Charlie i jakt och då ökar risken för skador. Om hon skulle hamna på operationsbordet kan tusenlapparna flyga i väg om vi inte har försäkring. Det känns också viktigt att Charlie är försäkrad mot sjukdomar. Skulle hon till exempel få en allvarlig tumör som en veterinär anser går att åtgärda, så vill vi ju det, säger hon.

Råd & Rön har jämfört försäkringsbolagens premier för labrador retriever, chihuahua och jämthund. Labrador retriever är den vanligaste av alla hundraser i Sverige, chihuahua är den vanligaste småhunden och jämthunden dominerar bland jakthundar. I jämförelsen ingår både renodlade djurförsäkringsbolag som Agria, men också företag där djurförsäkringar är en del av sortimentet, till exempel Folksam och If.

JÄMFÖRELSEN VISAR ATT priserna varierar mycket hos de olika bolagen. Till exempel finns de dyraste premierna för labrador retriever hos Moderna Försäkringar, där en hane är 48 procent dyrare än hos Svedea, och en tik 56 procent dyrare än hos If. Å andra sidan behöver du bara betala självrisk en gång per år hos Moderna försäkringar, även om din hund råkar ut för olika skador.

De andra försäkringsbolagen har betydligt kortare självriskperiod. Hur mycket försäkringarna kostar beror även på var man bor. Om man bor i Stockholm, som är dyrast i landet, kostar en labradorhane 2 174 kronor per år att försäkra hos Agria. I Örebro kostar samma försäkring 2 064 kronor och i Umeå 1 840 kronor.

DET ÄR OCKSÅ stor prisskillnad mellan raser. Jämthund är markant billigare än både chihuahua och labrador retriever. Prisskillnaderna beror på att hundarna delas in i grupper, utifrån hur stor risken är för sjukdom och skada för rasen. Kunderna hos Dina försäkringar får till exempel betala runt 800 kronor mer per år för att försäkra en labrador retriever än en jämthund, utifrån våra exempel där hundarna bor i Stockholm.

Priserna ändras också över tid. För några år sedan höjde till exempel Sveland premien för labrador retriever, då de såg att kostnaderna för sjukdomar och skador ökade för rasen.

– Friska raser har en lägre premie, och raser med mer sjukdomar har en högre, säger Christine Ehrlander, produktspecialist

på Sveland.

Detsamma gäller hos Agria. Till exempel är premierna för jämthundar billigare än för labrador retriever.

– Jämthunden är en frisk och sund hundras, precis som flera andra svenskättade raser, säger Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria.

Alla bolag, utom If och Folksam, har aningen högre premier för tikar än för hanar.

– Tikar har högre veterinärvårdskostnader, främst på grund av risken för livmoderinflammation. Det är en sjukdom som kräver en ganska kostsam operation, säger Christine Ehrlander på Sveland.

 

Kostar miljarder

Drygt tre miljarder kronor omsatte djursjukvården i Sverige 2015, enligt Svensk Djursjukvård. Av dessa utgjorde hundsjukvården uppskattningsvis 2,16 miljarder kronor, motsvarande cirka 70 procent. Ett genomsnittligt veterinärbesök kostade 2 222 kronor.

 

SEDAN MITTEN AV januari går det även att köpa hundförsäkringar hos Ica. Försäkringen, som säljs via Icas digitala kanaler, har tagits fram med hjälp av försäkringsbolaget Svedea.

– 25 procent av våra fyra miljoner kunder har husdjur. Dessa kunder köper ju bland annat hundmat och hundvårdsprodukter, så det är naturligt att även erbjuda hundförsäkringar, säger Magnus Elofsson, ekonomichef på Ica Försäkring.

Dagens veterinärvård har blivit mer avancerad än tidigare, och i dag är det färre hundar som behöver avlivas för att man inte kan utföra rätt vård, berättar Gustaf Svensson, chefsveterinär på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg.

– Två exempel är att vi nu har magnetkameror och skiktröntgen även för hundar. Vi kan ställa mer exakta och kvalificerade diagnoser och ge mer avancerad behandling, säger han.

Men när veterinärvården utvecklats har även kostnaderna stigit. Och ju större kostnad, desto viktigare är det att hunden är försäkrad. Med försäkring blir till exempel en vårdkostnad på 22 000 kronor för en knäoperation bara 6 000 kronor, om försäkringen har en fast självrisk på 2 000 kronor och en rörlig avgift på 20 procent av resterande vårdbelopp.

NATASJA GAUDY TYCKER att blivande hundägare måste ta ställning till om man har råd med de kostnader det kan innebära att ha hund, till exempel om den behöver opereras.

– Har man inte försäkring kanske man tvingas skuldsätta sig eller avliva hunden. Det beslutar man inte lättvindigt. Hunden är ju en familjemedlem.

Text: Robin Högberg

 

Klicka för att förstora tabellen i PDF-format.

 

 

Så gick jämförelsen till

Vi har valt den vanligaste hundrasen (labrador retriever), den vanligaste småhunden (chihuahua) och den vanligaste jakthunden (jämthund), enligt Svenska Kennelklubbens statistik 2016.

Faktorer som ålder, bostadsort och om hunden är kastrerad påverkar premierna. För att få jämförbara priser har vi angett att hundarna är elva månader gamla, bor i Stockholm samt att de inte är kastrerade. Vi har inte tagit hänsyn till eventuella webb-rabatter.

Vi har gjort så lika val som möjligt när det gäller försäkringsbelopp, samt fast och rörlig självrisk. Fast självrisk betyder att man betalar en fast summa vid veterinärbesöket, oavsett hur stor vårdkostnaden är. Rörlig självrisk betyder att man betalar en procentsats på den resterande vårdkostnaden. If är det enda bolaget där man kan välja bort den rörliga delen. Under en självriskperiod betalar du bara fast självrisk en gång, även om veterinärbesöken gäller vård för olika skador eller sjukdomar.

Självriskperioden räknas från första behandlingsdatum du söker ersättning för. Alla bolag delar in försäkringarna efter försäkringsbelopp utom Sveland, där man i stället har olika upplägg, till exempel ”Hund Favorit” som är det alternativ som bäst motsvarar en vanlig hundförsäkring med ett grundläggande sjukdoms- och olycksfallsskydd. I uträkningarna har vi inte valt till livförsäkring eller andra tilläggsförsäkringar.

 

Vanliga hundskador

Olika raser har olika besvär, delvis på grund av om det är en sällskapshund eller om den används i jakt, delvis på grund av ärftliga sjukdomar. Ju mer skadedrabbad en hundras är, desto högre är försäkringspremierna.

Några av de vanligaste anledningarna till att hundar får veterinärvård:
Hunden haltar på grund av att den har ont i skelett och leder. Det är vanligt bland stora hundar.

Olycksfall, till exempel att hunden blir biten av en annan hund eller trampar i glas och får skärsår. Det är vanligt att jakthundar vårdas för olycksfall.

Mag- och tarmbesvär som magont, kräkningar och diarré, eller om hunden råkar äta något olämpligt.

Källa: Blå stjärnans djursjukhus, Göteborg