Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Må bra Köksmaskiner, tillagning & bakning

Juice – mer än bara apelsin

Som en del av hälsotrenden som sveper över Sverige har utbudet av juicer och smoothies ökat i butiker och på kaféer. För dig som hellre pressar din egen juice finns smarta maskiner för köket.

Publicerad

Juicer och smoothies har blivit högsta mode i Sverige. Det började på allvar för två år sedan när råsaftscentrifugenutsågs till årets julklapp. Samtidigt öppnades juicebarer i varje större köpcentrum, och pastellfärgade smoothies i plastglas med tjocka sugrör blev vanliga på kaféerna.

I dag är det inte bara frukter och bär som mosas eller pressas till juice, utan även grönsaker och rotfrukter. Många maxar också sina hemgjorda juicer eller smoothies med nyttiga fröer eller proteinpulver.

Läs vårt test av juicepressar

 

Samtidigt har matbutikernas utbud av färdigpressade juicer vuxit. Vid sidan av allt fler varianter av apelsin- och äppeljuice finns det grönsaksjuicer som är gjorda av allt från vetegräs till rödbetor.

För den som vill göra sin juice eller smoothie själv finns det flera apparater att välja mellan. Bakom disken på en juicebar finns det alltid både en juicepress och en kraftfull blender. Juicepressen gör klar juice av många frukter och grönsaker, till exempel äpplen, rödbetor och broccoli – men om man vill ha finfördelade solrosfrön i juicen, eller göra en proteinstinn smoothie med hallon och kvarg, krävs en blender.

Juicepressar kan delas in i tre kategorier: citruspressar, råsaftscentrifuger och slowjuicer. I det här numret av Råd & Rön testar vi råsaftscentrifuger och slowjuicer. Råsaftscentrifugen är utrustad med en rivskiva som river sönder frukten, och sedan separeras fruktjuicen från köttet genom centrifugalkraften som bildas i en snurrande sil. Slowjuicern arbetar långsammare, och mosar frukten med en skruv eller borrliknande verktyg.

Om man tröttnar på att ta isär, diska och sätta ihop maskinernas alla delar efter varje gång man har gjort ett glas juice finns det alltså mycket färdigpressat att välja bland i matbutiken.

Se vilken färdigpressad apelsinjuice som är bäst

 

Men hur nyttiga är juicerna egentligen? Är det inte bättre att tugga i sig frukterna eller grönsakerna än att dricka dem? I en juicepress går man miste om de värdefulla växtfibrerna. Kör man i stället råvarorna i en kraftfull blender får man med sig fibrerna i glaset. För näringens skull är det bra att dricka juicen direkt eftersom den innehåller C- vitamin och andra vattenlösliga vitaminer som förflyktigas om den får stå. Juice av frukter och bär innehåller naturligt fruktsocker, och eftersom juice är lättdrucket kan det bli mycket socker på en gång. För det går förstås mycket fortare att dricka ett stort glas apelsinjuice än att skala och äta två apelsiner.

Juice cleanse - en omtvistad diet

De senaste åren har kändisar som Gwyneth Paltrow, Beyoncé och Sarah Jessica Parker ägnat sig åt juice cleanse (juicerengöring). Det innebär att man enbart dricker juice under en begränsad tid, vilket ska ”frigöra kroppen från gifter” med resultatet att håret får mer lyster, ögonen blir klarare, och man får mer energi. Men läkare hävdar att trenden är en ren myt, och att det inte finns några vetenskapliga belägg för att den fungerar.