Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Kökets otippade giftfällor

Hushållspapper, aluminiumfolie och bakplåtspapper har du förmodligen hemma i köket. Men visste du att de inte ska vara i långvarig kontakt med mat? Här är fem köksprodukter du inte ska använda vid matlagning.

Publicerad

Undvik returpapper vid matlagning.

 Hushållspapper

Att tillaga bacon på hushållspapper i mikrovågsugn är ett vanligt tips. Men om hushållspappret är gjort av returpapper, vilket det ofta är, ska det inte användas vid matlagning. Det kan nämligen läcka ­bakterier och optiska vitmedel, visade ett test vi gjorde förra året. En sort läckte bakterier och vitmedel trots att det var märkt med symbolen som ska garantera att produkten går att använda kring mat. Så rådet är att hushållspapper av returfiber inte ska användas alls vid matlagning.

 Pizzakartonger och annan papp

Papper som kommer i kontakt med fett beläggs ofta med PFAS-ämnen, som är fett- och vattenavstötande. Men de är svårnedbrytbara och misstänks vara reproduktionsstörande och ­cancerframkallande. Hamburger­papper, pizzakartonger och mikropopcornspåsar är några pappers­produkter som kan vara belagda med dessa obe­hagliga ämnen. Lägg över ham­burgaren eller pizzan på porslins­tallrikar och poppa popcornen i kastrull i stället.
Bakplåtspapper
Även bakplåtspapper kan vara belagt med PFAS-ämnen. Använd en Svanenmärkt variant, som inte innehåller dessa ämnen. Om du inte vill använda papper alls kan du smörja plåten med fett som tål hög värme, till exempel smör eller kokosolja.

 

 Aluminiumfolie

Fisk i aluminiumfolie är en ­klassiker – gärna med en skvätt citron eller vin till. Men sura och feta livsmedel kan lösa ut aluminiumet och det vill du inte ha i maten. Det finns inte heller någon lag­stiftning som reglerar vilka lacker och vax som tillverkarna får belägga ­aluminiumfolie med.

 Köksredskap i svart plast

Produkter av svart plast kan vara gjorda av återvunna elprodukter, som sladdar och datorhöljen. Denna plast kan innehålla ­bromerade flamskydds­medel, som är hormonstörande och bland annat kan orsaka problem med sköldkörteln och orsaka neurologiska skador. Dessa ämnen följer med in i de nytillverkade produkterna. När Sveriges Konsumenter undersökte leksaker, köksredskap och hår­accessoarer gjorda av svart plast hittade de inga höga halter i svenska produkter, men rekommenderar ändå att du inte använder svarta plastredskap i köket. I enstaka fall har Livsmedels­verket även hittat det hormonstörande och ­cancerframkallande ämnet anilin i svarta plastredskap.

 Glassburkar

Gamla glassburkar får ofta leva vidare som mat­lådor. Eftersom de har använts för att förvara livsmedel i tidigare är det lätt att tro att det går bra. Men glass är ju kallt, så det är inte säkert att kartongen fungerar att förvara varma eller sura livsmedel i. Risken att kemikalier läcker ut i maten från plasten är större när maten är varm, sur eller fet. Låt maten kallna ordentligt innan du lägger över den i glassför­packningen och värm inte maten i den. Bäst är att använda matlådor gjorda av glas eller metall.