Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Mycket akrylamid i chips och kakor

En europeisk undersökning visar att halten akrylamid i flera livsmedel är för hög – framför allt för barn. Nu kräver de europeiska konsumentorganisationerna att EU tar fram starkare regler.

Rotfruktschips, som av många uppfattas som mer hälsosamma, innehåller dubbelt så mycket akrylamid som potatischips. 

Tio europeiska konsumentorganisationer har testat över 500 livsmedel som man vet kan innehålla akrylamid, bland annat chips, kakor, kaffe, pommes frites och frukostflingor. I en tredjedel av de testade kakorna låg halten av akrylamid på eller över de riktlinjer som finns för ämnet. Med tanke på att kakor ofta äts av små barn testades de även mot det riktlinje som finns för barnprodukter. Då låg två tredjedelar av kakorna över riktlinjerna.

Alarmerande resultat

Även rotfruktschips, gjorda av morötter, rödbetor och palster nacka, visade sig ha höga halter. Halten akrylamid var där dubbelt så hög som den i potatischips.
– Det är ett alarmerande resultat att de hittade överraskande höga halter av akrylamid, som ju är ett cancerframkallande ämne. Extra allvarligt är det att det rör produkter som barn äter och rotfruktschips, som folk upplever som nyttiga, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter.
I testet var inga svenska produkter med, däremot produkter som köpts i Danmark och Norge. Jan Bertoft tror inte att den svenska marknaden är skonad från akrylamid.
– Det här handlar om stora företag som finns i många länder. Jag har svårt att tro att de gör akrylamidfria produkter speciellt för den svenska marknaden, säger han.

Vill ha bättre skydd

Den europeiska konsumentrörelsen kräver att EU tar fram bindande regler som säkerställer ett bättre skydd mot cancerframkallande ämnen.

– Vi hoppas att företagen ser resultatet som en väckarklocka och ställer om sina processer så att de här ämnena inte bildas. Vi vill också att livsmedelsmyndigheter i Europa håller koll på detta, säger Jan Bertoft.