Hoppa till innehållet

Osäkert boka inför studenten

Celina Skantz och Joel Eriksson har insett att det inte blir någon vanlig student i år heller. Den lilla ljusglimten som finns kvar är en buss. Men experten manar till vaksamhet.

Publicerad

I höstas pratade Råd & Rön med de blivande studenterna Celina Skantz och Joel Eriksson, som just hade börjat tredje året på Grillska gymnasiet i Eskilstuna. En sommar av mildrad spridning av covid-19 hade väckt försiktigt hopp och båda drömde om att kunna ha utspring och fest på den stora dagen och att kunna resa med kompisarna. Så kommer det inte att bli. Studentflak har Transportstyrelsen förbjudit till och med juni månad ut. Möjligheter till sammankomster, fest och resor är hårt begränsade.

– Det känns så klart tråkigt, men det är bara att gilla läget, säger Celina Skantz.

Hennes och Joels klass har dock, liksom många andra blivande studenter, hittat en möjlig väg förbi flakförbudet. De funderar på att hyra en så kallad ”partybuss” till studentdagen, en buss som är anpassad för fest.

– Man åker runt hela klassen i den. Det är väl egentligen samma sak som ett flak, bara att den är stängd och att det är tillåtet, säger Joel Eriksson.

Joel Eriksson.

Klassen har väntat med att boka, av oro för att reglerna ska ändras.

– Vi har varit väldigt noga med att kolla med de företag vi tagit kontakt med vem som betalar om det skulle bli inställt. Men vi har inte hittat något ännu som känns tryggt, säger Joel Eriksson.

Det är så man måste resonera nu, enligt Maria Wiezell, konsumentjuridisk expert på Råd & Rön. Osäkerheten är stor kring vad som gäller när sommaren närmar sig. Att boka studentflak, och hålla tummarna för nya regler, avråder hon ifrån.

– Chansen är liten att reglerna ändras. Med största sannolikhet kommer leverantörerna inte att kunna leverera det man har avtalat, säger hon.

Har du bokat när du redan känt till de förutsättningarna kan det bli svårt att argumentera för att det skett en oförutsedd händelse och att du har rätt att få dina förbetalda pengar tillbaka om du vill avboka. Om det är företaget som ställer in flaket har du rätt att få tillbaka dina pengar.

Till skillnad från reglerna kring flak är bestämmelserna om max åtta personer per sammankomst inte fastslagna ända fram till sommaren, utan omprövas löpande.

– Om myndigheterna säger att vi fortsatt inte får ha mer än åtta personer per sammankomst måste ju företaget ställa in och betala tillbaka pengarna till den som bokat, säger Maria Wiezell.

Celina Skantz berättar att de flesta av skolkompisarna har bokat studentresor, men själv har hon avstått eftersom hon har varit orolig för att förlora pengarna.

Celina Skantz.

Överlag är det svårt att planera någonting alls tillsammans med klassen så som läget är nu.

– Vi går bara i skolan var tredje vecka, säger Joel Eriksson och konstaterar också att färre försäljare än väntat har hört av sig till klassen.

Han berättar att det hemma hos honom pågår en ständig diskussion om hur de ska lösa själva mottagningen. Familjen kommer att skicka ut inbjudningar för att se hur många som vill komma.  

Boka i pandemitider

Administrationsavgiften. Titta noga i kontraktet hur stor administrativ avgift företaget tar, den får du oftast inte tillbaka. Avgiften ska stå i proportion till arbetet som krävs för att boka och boka av. Den ska inte täcka företagets ekonomiska risk.

Konkursrisken. Har du betalat in förskott till ett bolag som går i konkurs kan det vara svårt att få pengarna tillbaka – om du inte betalat med kreditkort. Då kan du nämligen vända dig till kreditgivaren, alltså banken, för återbetalning.

Nya regler. Bestämmelserna ändras ofta nu, så håll koll på eventuella förändringar före bokning.