Hoppa till innehållet

Planera för bästa träningskortet

Efter ledighet, godis och julmat är det åter dags att ta tag i vardagen och träningen. Men läs på innan du skriver under gymavtalet. Råd & Rön har studerat det finstilta.

Publicerad

Gillar du inte att jogga, eller ens smålufsa, kan ett träningscenter vara alternativet. Förutom maskiner för styrketräning finns det en mängd olika träningspass att variera med, och kanske till och med simning, tennis och yoga.

Närheten till träningslokalen är många gånger viktigast, inte minst för att komma igång men också för att få kontinuitet i träningen. Men det finns fler saker att tänka på innan du bestämmer dig: priser, träningsutbud, öppettider och inte minst träningscentrets eller gymmets medlemsvillkor. Som med alla avtal ska du läsa igenom villkoren i lugn och ro, och inte på plats där du kanske känner dig ”tvingad” att köpa kortet. 

ettKolla tillgängligheten

Innan du väljer anläggning ska du fundera över vad du är ute efter, och ofta finns någon form av prova-på-pass. Öppettider kan vara viktigt; hos en del gym kan du träna dygnet runt.

Be också att få titta på lokalerna och fråga om du kan få ögna igenom deras besöksstatistik. Bara för att ditt favoritpass ofta är fulltecknat, eller att det alltid är kö till situps-maskinen, kan du inte kräva att få bryta avtalet innan bindningstiden är slut.

En del träningscenter som ingår i kedjor erbjuder träning på två eller flera anläggningar i samma stad, och även på flera orter. Ju fler desto dyrare, men hoppas du på en utbildningsplats till hösten kan det vara värt att se om träningscentret hemmavid också finns på studieorten.

Tips: Är ditt gym medlem i nätverket CMS-travelpass? I så fall kan du träna kostnadsfritt på medlemsanläggningar i hela världen. Det finns en nordisk variant, ksmobil.se (Respasset), som dock än så länge endast gäller i Sverige.

Kö på gymmet.

tvåVälj prisnivå

De flesta träningscenter har flera kortkombinationer att välja på, ju fler träningsformer desto dyrare. Det är lätt hänt att du köper ett träningskort med mer innehåll än du kommer att utnyttja.

Men hos många träningscenter kan du uppgradera kortet under bindningstid, däremot aldrig ta bort ett tillval/kombination och få pengar tillbaka.

Jämför årskortets avgift mot vad ett klippkort kostar (om sådant finns). Räkna ut hur många gånger du ärligt tror att du kommer att träna i veckan/månaden. Ta dessutom bort sommarsemestern, julen, latmasken och förkylningsveckorna så kanske ett klippkort är mer prisvärt.

Tips: En del gym har dagkort; ett billigare alternativ för dig som kan och vill träna dagtid. 

Läs vårt test av pulsklockor och aktivitetsmätare

 

treBetalning

Förutom avgiften på träningskortet brukar det tillkomma en engångssumma som medlemsavgift, startavgift eller inträdesavgift samt en administrationsavgift. Summan varierar stort mellan olika träningscenter.

Träningskortet betalar du antingen per månad med autogiro eller hela bindningstiden kontant. Ibland är kontant betalning billigare, men inte nödvändigtvis.

Tips: Kolla i avtalet att du är skyddad för eventuella pris- och villkorsjusteringar under bindningstiden. 

 

fyraÅngerrätt och öppet köp

Har du bokat på telefon eller över nätet har du 14 dagars ångerrätt enligt distans- och hemförsäljningslagen. Betalar du i kassan har du ingen ångerrätt, men du kan ha öppet köp om det står i avtalet men då får du inte ha använt kortet.

Står det ingenting om avbeställning i avtalet är det möjligt att tillämpa konsumenttjänstlagen, som om den gällde. Den säger att om något händer som står utanför din kontroll, och som gör att tjänsten inte blir till någon nytta för dig, kan du säga upp avtalet i förtid utan att behöva betala någon ersättning till gymmet.

Om träningsanläggningen däremot inte har kunnat uppfylla det ni har kommit överens om har du rätt att avbryta avtalet enligt både konsumenttjänstlagens och avtalslagens regler. Men först måste du låta företaget få möjlighet att göra rätt.

Tips: Ångerrätten gäller från och med den dagen du har ingått avtalet samt fått skriftlig information om din ångerrätt. 

 

femBindningstid och uppsägning

Bindningstiderna brukar ligga från en månad upp till tre år. Betalar du kontant brukar ditt medlemskap upphöra efter bindningstidens slut.

Om du betalar per månad via autogiro förlängs kortet ofta automatiskt. I avtalet ska det då stå hur lång uppsägningstiden samt nästa bindningstid är. Träningscentret är skyldigt att i god tid påminna dig när du måste säga upp avtalet, för att inte bli bunden till ytterligare en period. Det brukar också stå hur en uppsägning ska gå till.

Det anses skäligt att du kan säga upp avtalet på samma vis som det har ingåtts. En del träningscenter anser dock att uppsägningen måste ske på plats.

Tips: Har du studentrabatt och betalar via autogiro? Titta i avtalet när du måste lämna in nytt studiebevis, till exempel en månad innan tidigare bevis går ut, annars får du betala fullt pris. 

 

sexÖverlåtelse och frysning

Ett träningskort är alltid personligt, men det brukar kunna gå att överlåta kortet till en kompis om du till exempel ska flytta till annan ort. Överlåtelseavgifter tillkommer, både för dig och för din kompis.

I medlemsavtalet står vad som gäller om du till exempel blir långvarigt sjuk eller arbetslös. Många träningscenter tillåter att du fryser kortet under en viss period, oftast minst en månad men högst ett år, och det gäller från och med då träningscentret har godkänt din ansökan.

Tips: Det brukar inte gå att frysa kortet i efterhand. Meddela träningscentret med en gång, och vänta inte tills du har blivit frisk. 

skadad på gymmet

sjuOm olyckan är framme

Har träningscentret en ansvarsförsäkring? Om du skadar dig under träning, med en medicinsk och kanske ekonomisk (ej arbetsför) invaliditet som följd, kan du få ersättning från flera håll både från din olycksfallsförsäkring, om du har en sådan, och från träningscentrets ansvarsförsäkring.

Men du måste, enligt skadeståndslagens villkor, kunna visa att träningscentret har orsakat olyckan på grund av vårdslöshet. Ersättning för kostnader av till exempel läkarvård kan du däremot bara få från ett bolag.

Tips: Uppsök sjukvården om du skadar dig i träningslokalen, och anmäl till ditt försäkringsbolag. Skulle skadan leda till något allvarligare, och det inte finns en akutjournal, är det svårt att få ut något från försäkringen.