Hoppa till innehållet

5 tips innan du går på visning

På en överhettad bostadsmarknad går köpbesluten ofta hisnande fort. En kort titt på tio minuter är ofta det enda köparen får av en bostad som kostar miljontals kronor. Här är några tips för hur du förbereder dig för att få ut det mesta av lägenhetsvisningen.

Publicerad

 

 

1. Läs på före

Själva visningen kan oftast upplevas som överväldigande, och efter visningen ska beslutet tas snabbt. Läs därför på om lägenheten före, och se till att ha lånelöfte redo. Objektsbeskrivningen, föreningens årsredovisning, stadgar och energideklaration finns på mäklarens hemsida. 

 

Gör en kalkyl

Räkna på kostnader för boendet, med eller utan räntehöjningar, på Konsumenternas hemsida: Bolånekalkyl

 

2. Se över ekonomin

Köpare av bostadsrätter köper in sig i en del av bostadsrättsföreningen, och det är därför viktigt att ha koll på föreningens ekonomi. Men hur bedömer man den? För att få ett hum kan du räkna ut ett nyckeltal: Ta föreningens lån, och dela det på antal kvadratmeter som föreningen har att förfoga över. Nyckeltalet ligger oftast mellan 5000 och 7000 kronor, men beror på vilka renoveringar föreningen har gjort, eller planerar att göra. Ett högt tal i en förening som nyligen har gjort stora renoveringar kan vara bättre än ett lågt i en förening som har många kostsamma projekt framför sig. Fråga mäklaren om nyckeltalet är rimligt för den aktuella föreningen.

 

Fråga om ägarfördelningen

Om du planerar att köpa en lägenhet åt ditt barn eller någon annan närstående bör du kolla vilka regler föreningen har. Vissa kräver att den boende äger minst 10 procent, andra har krav på minst 50 procent och en del tillåter inte att tre personer äger lägenheten. Vissa föreningar tillåter inte att någon annan än köparen bor där alls.

 

3. Ring styrelsen

De flesta mäklare kontaktar föreningen för att fråga om hyreshöjningar eller renoveringar, men det ingår i en köpares undersökningsplikt att kontrollera all fakta som hen tycker är av intresse. Fråga om föreningen planerar några stora renoveringar – som stambyte, renovering av tak, dränering av fastighet eller fasadrenovering. Mindre renoveringar, som målning av trapphus och renovering av hiss, är oftast inte så dyra.

4. Under visningen

Kolla ytskikt, som tak och väggar. Hänger det många tavlor i lägenheten kan du behöva lägga in en ommålning i budgeten. Känn om det luktar unket eller mögligt i badrummet. Kolla trycket i kranar och dusch, och spola i toaletten. Har badrummet nyligen renoverats kan du fråga om det finns våtrumscertifikat. I köket kan du sätta på spisen för att se om den börjar lysa, och kolla utrymmet under diskhon. Hur ser rören ut? Är de gamla kan de behöva bytas. Kolla även i garderober, förråd och andra utrymmen som är svåra att komma åt.

 

Kolla trapphuset

Hur det ser ut i trapphuset eller entrén kan vara en god indikation på hur fastigheten sköts. Ser det slitet eller ovårdat ut kan det vara en varningssignal.

 

5. Efter visningen

Den första visningen kan vara stökig med mycket folk, passa därför på att utnyttja möjligheten att gå på en andra visning.

Läs mer om att köpa lägenhet på omboende.se som är Konsumentverkets och Boverkets sajt för boendefrågor. Där finns bland annat en checklista med saker att kolla på en visning.

Text: Annika Berge

Illustration: Shutterstock

 

Din plikt att undersöka

I Sveriges har köparen en långt gående undersökningsplikt. Den innebär att det är köparens uppgift att kontrollera att bostaden är i gott skick vid köpet.

Allt som köparen själv kan kontrollera faller under undersökningsplikten, och det gäller även vinden och andra svårtillgängliga utrymmen.

Du kan inte få ersättning för skada i en del av lägenheten som du inte har undersökt. Om du upptäcker något som ser misstänkt ut, eller om säljaren berättar om fel och brister för dig, är det ännu viktigare att du kontrollerar detta noga, eftersom säljaren då har fullgjort sin upplysningsskyldighet.