Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen Hushållskemikalier

Renaste rutan: Här är proffsputsarens bästa tips

Tvättpäls, en bra skrapa och vatten med lite diskmedel. Och massor av träning förstås. Det är receptet till rena fönster om du frågar proffsen. Vi träffade Jimmy Ström, svensk mästare och vm-tvåa i fönsterputsning, och fick hans fem bästa tips för riktigt rena fönster.

Publicerad

Jimmy Ström.

Jimmy Ström är svensk mästare och VM-tvåa i fönsterputsning. Här är hans bästa tips för att få rutorna riktigt rena.

Putsmedel

– Jag använder diskmedel blandat med vatten, ungefär fem centiliter till tio liter vatten. Är det minusgrader kan man ha i lite rödsprit eller spolarvätska för att vattnet inte ska frysa på rutan. Diskmedlet skapar en yta som gör att skrapan glider lätt på rutan och löser fett och smuts. Ibland använder jag lite ammoniak i vattnet om jag putsar hemma hos rökare, det är effektivt för att få bort nikotin.

Tvättpäls

– Påförare kallar jag tvättpälsen som används för att lägga på rengöringsmedlet på rutan. Den ska helst vara av mikrofiber och mjuk för att inte repa fönstret. Påföraren är faktiskt det viktigaste redskapet, det är den som tvättar rent rutan. Se till att gnugga så att du får ett bra lödder, blir det tomma fläckar med vatten utan lödder på rutan får du ta i lite mer diskmedel i vattnet. Var inte rädd att upprepa tvätten både två och tre gånger för att få rutan riktigt ren.

Fönsterskrapa

– Skaffa en bra fönsterskrapa som du kan byta gummit på. Gummit är nämligen en färskvara och torkar, så har skrapan legat i städskåpet ett år är den förmodligen värdelös. Förvara skrapan i en plastpåse och använd den inte till något annat än fönster så håller den längre. När gummit är slitet köper du ett nytt och byter ut det. I kanterna av fönstret torkar du bort det sista vattnet med en torr trasa när du är klar.

Vädret

– Det är svårast att putsa när det är soligt och varmt, för då torkar vattnet snabbt på rutan. Men lyckas du få ett resultat som ser bra ut när solen skiner på fönstret kan du vara säker på att det kommer se bra ut i alla väder. Putsar du i skugga är risken stor att solen kommer att avslöja missar senare. Undvik att putsa när det är riktigt varmt eller riktigt kallt. I solsken får du se till att vara snabb med att skrapa av vattnet från rutan innan det torkar fast.

Träning

– När jag utbildar fönsterputsare får de hålla på i tre månader innan de anses klara. Det tar tid att få in rätt teknik och rätt vinkel på skrapan när vattnet ska bort. De måste få till mjuka rörelser och ha rätt tryck på skrapan. Har man missat att skrapa rent mitt på rutan är det ingen idé att ta en handduk och torka för då blir det fläckar och kladd på rutan. Det är bara att lägga på nytt lödder och skrapa rent hela fönstret igen.

Tidningspapper då?

Förr var det vanligt att använda tidningspapper när man putsade fönster och det är ett tips som hänger kvar. Men det är ingenting Jimmy Ström rekommenderar:

– Tidningspapper är en gammal metod, trycksvärtan innehöll ammoniak förr men det gör den inte nu. Dessutom är moderna fönster känsligare än gamla och lättare att repa, säger Jimmy Ström.