Hoppa till innehållet

Risk för dyrare mat i pandemins spår

Priserna på frukt och grönt kan stiga kraftigt till följd av corona­pandemin. Det spår Konjunkturinstitutet i sin senaste rapport.

Publicerad

Jordgubbar är en gröda där priset kan påverkas av bristen på plockare i samband med den pågående pandemin.

Frukt och grönsaker kräver mycket arbetskraft när de ska skördas, arbetskraft som kan vara svår att få tag på när stora delar av världen har isolerats i samband med spridningen av det nya coronaviruset. Det får Konjunkturinstitutet att tro på kraftigt ökande priser framöver. Erik Glans, som är inflationsexpert på Konjunkturinstitutet, säger att priserna på vissa frukter och grönsaker kan bli två till tre gånger de normala. Men prognosen är osäker.

– Det som stiger i pris är sådant som tomater, jordgubbar och sallad och där finns inga officiella prisindex att gå på. Bedömningen som ligger till grund för prognosen är baserad på omvärldsbevakning och medierapportering om läget, säger han. 

Erik Glans tror att det kommer att bli problem med arbetskraften runt om i världen och även i Sverige, men han säger samtidigt att just frukt och grönt är varor där priserna alltid varierar mycket på grund av till exempel vädret. 

– Man ska inte överdriva betydelsen, men till exempel jordgubbar är man van att kunna köpa billigt till ­sommaren och de kommer troligtvis bli avsevärt mycket dyrare än vad vi är vana vid. Men hur mycket dyrare vet vi inte, säger Erik Glans.

Frukt, grönt och rotfrukter utgör ungefär en femtedel av matkostnaderna för en genomsnittlig konsument och Erik Glans tror att andra matvaror, till exempel socker och majs, kommer att bli billigare till följd av krisen. Anledningen är att de också används för att tillverka etanol, något som blir mindre lönsamt när olje­priserna går ner i krisens spår.

– Vi har en prognos på att livsmedelspriserna totalt sett under helåret 2020 stiger med tre procent och det är ju inget exceptionellt, säger Erik Glans.