Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen Hushållskemikalier

Så gör du rent de glömda smutshärdarna

Intorkad köttfärssås i mikrons tak och klegg i diskmaskinens bestickkorg – det är lätt att glömma smutshärdarna som döljer sig i våra vardagsprylar. Vi tipsar om smarta rengöringstipsen som gör rent snabbt och enkelt.

Publicerad

Brödrosten

Brödrosten är en riktig smulsamlare och eftersom du inte ser brödresterna är det lätt att de blir kvar. Börja med att dra ut kontakten. Rengör utsidan med en fuktig trasa. Om rosten har en smulbricka med handtag kan du ta ut den och diska den. Saknas handtag måste du lossa smulbrickan med en skruv på undersidan och skrapa av den så gott det går. Kolla noga att inga smulor har fastnat på ­värme­slingorna innan du a­nvänder rosten.

 

Tangentbordet


Våra händer avger mängder av bakterier. Skriv­bordet med datorn kan ha hela 400 gånger fler bakterier än en toalettsits enligt en australisk undersökning. Dammsug först tangentbordet med mjukt munstycke för att få bort det grövsta. Torka av tangenterna med mikrofiberduk fuktad med milt rengöringsmedel. Om du vill göra jobbet extra noga kan du ta tops och rengöra mellan varje tangent. Använd inte för mycket vatten eller ren­göringsmedel så att det droppar in i elektroniken.

 

Diskmaskinen

På luckans över- och insida samlas mycket smuts. Även inuti maskinen, vid filter och bestickskorg, sätter sig skräp. Använd trasa och rengöringssprej för att torka av. Om mun­styckena på spolarmen är igen­satta kan du använda en tand­petare för att försiktigt ta bort smuts i hålen. Ta ut bestickskorg, filter och vattenlås och diska dem för hand. Ta ut tallriksställen och skrubba av dem och maskinens insida.

 

 

Dammsugaren

 

Även apparaten som samlar upp smuts behöver få sig en rengöring ibland. Ta bort ludd från borsten och skölj den med varmt vatten. Om filtren är tvättbara kan du skölja även dem med varmt ­­vatten – undvik rengörings­medel. Låt filtren torka ordentligt innan du sätter tillbaka dem. Det kan ta ett helt dygn. ­Kontrollera röret och slangen, använd till exempel ett kvastskaft för att peta bort skräp som ­eventuellt fastnat.

 

Kaffebryggaren

Kafferester och kalk gör att din dagliga kopp java smakar sämre än den borde. De flesta hushåll i Sverige har mjukt vatten och har därför sällan problem med kalkavlagringar. Behöver du ändå få bort kalk ­rekommenderar vissa tillverkare att du endast använder avkalkningstabletter, medan andra tipsar om ättika som ett alternativ. Ättika tar även död på bakterier och löser upp smuts. Blanda ungefär en del ­ättika med fem delar vatten och kör en bryggcykel. Du behöver brygga med rent vatten minst ett par gånger efteråt för att få bort all ättiksmak.

 

Mikrovågsugnen

Mikrovågs­ugnen har en förmåga att samla på sig matrester som hoppat av tallriken. Speciellt i taket samlas intorkade rester från mat som börjat koka efter att ha mikrats för hårt. För att lätt få bort det intorkade – ställ in en skål med några deciliter vatten och mikra med full effekt tills vattnet börjar förångas. Låt ångan verka några minuter innan du torkar av mikrons insida med trasa eller papper. Om du häller i lite ättika i vattnet löser ångan upp smutsen ännu bättre. I stället för ättika kan du pressa ner juicen från en halv citron samt skalet i vattnet. Då får du god lukt på köpet.