Hoppa till innehållet
Må bra Solprodukter

Så skyddar du ditt barn i solen

Publicerad

Barn är känsligare för solen än vuxna eftersom de har lite melaniner, en grupp av pigment som har till uppgift att absorbera en del av de skadliga strålarna. Samtidigt är barn utomhus mer än vuxna. Cirka 80 procent av livstidsexponeringen för sol sker före 18 års ålder. Om ett barn bränner sig i solen fem gånger eller mer ökar risken för malignt melanom med 80 procent.

0–6 månader

Så små barn ska inte vara i solen alls. Ha alltid sufflett eller annan solskärm uppfälld på vagnen. Klä barnen i kläder av tunt, tättvävt tyg, som täcker armar och ben, samt vänj dem vid att ha solhatt på sig.

6­–12 månader

Efter sex månader kan du börja använda solskyddsprodukter, men undvik ändå att låta barnet vara i direkt solljus. Spreja inte solskydds­medel direkt på barnet, då det kan komma i ögonen – spreja i stället i din egen hand och smörj in din telning. Ta på solskydd 30 minuter innan ni går ut, och fyll på efter bad eller om barnet har blivit varmt och svettats.

LÄS MER: Test av 8 solskyddsprodukter för barn

12 månader–

Nu är barnen i regel mer rörliga, så använd speciella solskyddskläder eller vanliga kläder, och glöm inte solhatt och solglasögon. Smörj in med solskydd som har minst faktor 30. Och smörj inte för tunt – 30 milliliter (två matskedar) behövs för att täcka kroppen på en sjuåring.