Hoppa till innehållet

Snuvad på bosparande

Gert och Lena Hamnell hade sparat i 30 år i Handelsbankens bosparfond, i hopp om att få en lägenhet på ålderns höst. Men så lades fonden ner.

Publicerad

De första åren var sparandet inte så stort, kanske någon hundring i månaden.

– Vi börjande ju spara som ganska unga och vi hade inte så mycket pengar på den tiden, säger Lena Hamnell.

Pengarna gick till Handelsbankens bosparfond Bostadsrätterna, där man sparade i fondsparande och samtidigt betalade för en köplats till en nybyggd bostadsrätt. Intresseföreningen Bostadsrätterna skötte bostadskön medan Handelsbanken förvaltade pengarna.

– Planen var att vi i framtiden skulle ha samlat så många köpoäng att vi kunde köpa en lägenhet när vi blev äldre, säger Lena Hamnell.

Men just när Lena Hamnell och hennes man har blivit pensionärer har Handelsbanken beslutat att lägga ner fonden.

– När Bostadsrätterna kom fram till att de inte hade bostäder att erbjuda kunderna längre valde Handelsbanken att avsluta samarbetet, säger Calle Cederschiöld, vd på Handelsbanken Fonder.

Pengarna kvar

Det gör att Lena Hamnell och de andra kunderna förlorar alla sina år i kö till en ny bostad. Pengarna hon har sparat i fonden finns dock kvar.

– Jag förstår besvikelsen som konsumenterna kan känna, men det vi kan vara glada över är att kunden har fått bra avkastning på sin sparprodukt som den har haft under de här åren, säger Calle Cederschiöld.

Pengarna har förvaltats i linje med Handelsbankens Sverigefond. Förvaltningsavgiften för bosparfonden var 1,5 procent och en tredjedel av det gick till Bostadsrätterna. De sparade pengarna flyttas nu över till Sverigefonden. Konsumenterna kommer inte att få någon kompensation för den förlorade kötiden. Lennart Hedquist, ordförande på Bostadsrätterna, säger att kunderna ändå inte har förlorat något.

– Tvärtom har de fått bra avkastning på sina sparade pengar, i och med att de har sparat i en aktiefond. Under de här åren har vi förmedlat drygt 5 000 bostäder och för dem som har köpt bostadsrätt som första ägare har det ofta varit en bra affär, säger Lennart Hedquist.

Förlorar ändå

Men Patrick Siegbahn på Småspararguiden håller inte med om kunden inte har förlorat något.

– Hade fonden inte haft 1,5 procent i avgift utan mer rimliga cirka 0,3 procent hade kunden haft ännu mer pengar. De extra procenten blir väldigt mycket pengar i slutändan. Dessutom finns det risk, som i det här fallet, att hela nyttan försvinner, säger han. 

Han anser att bosparande är ett cyniskt sätt att tjäna pengar på folks bostadsdrömmar, och att konsumenten ofta inte förstår exakt hur mycket den betalar extra och till vad.

– Man erbjuds en möjlighet att någon gång i framtiden kanske få förtur till en bostadsrätt. Men vad är det som säger att den rabatt man får motsvarar avgiften man betalar? Vi avråder från att ge sig in i bosparande där man betalar en hög avgift, det är bättre att spara långsiktigt i en global aktiefond med låg avgift på ett investersingsparkonto, säger Patrick Siegbahn.

Även om Lena Hamnell inte har förlorat de sparade pengarna är hon besviken över att kötiden har gått förlorad.

– Det känns ju snopet på något vis. Hade vi stått i den vanliga bostadskön hade vi haft 30 års kötid nu, säger Lena Hamnell.