Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen Diskmaskiner

Striden om diskmaskinen

Det pågår ett småskaligt krig ute i de svenska hemmen. Slagfältet är diskmaskinen och striden handlar om disken ska sköljas först och om besticken ska ställas in med skaften upp eller ner.

Publicerad

"Är det alltid så att det i en parkonstellation finns en person som kan ställa ner i diskmaskinen och en som placerar ut saker så att det sammanlagt ryms två tall­rikar och en tesked?” Frågar sig journalisten och författaren Isobel Hadley-Kamptz på Twitter.

Svaren som följer visar att det inte bara är i hennes hushåll det råder osämja kring disk­maskins­ifyllning. På ena sidan barrikaden står diskmaskins­anarkisterna, som hävdar att livet är för kort för dylika oväsentligheter, på den andra de mer nitiskt lagda som muttrar om bristande kunskaper i vardagstetris. 

En fråga på Facebook visar att ordningsälskarna verkar vara i majoritet. ”Det gör ont i mig när diskmaskinen inte packas utifrån sin fulla ­potential”, är en kommentar. En annan skriver ”Om det inte är sorterat i maskinen så tar det ju så mycket längre tid att plocka ur. Det vill man ju inte vara med om under hell hour, mellan hämtning och mat på bordet”. Flera erkänner att de möblerar om i maskinen efter att övriga familjen ställt in disk.

Samstämmigheten är till en början total – folk kommenterar på för varandra okända personers inlägg, tipsar om hur de har drillat barn och andra familjemedlemmar till att fylla maskinen rätt och svär över andras inkompetens.

”Min man insisterar på att skölja disken, trots att det står att det inte behövs. Och sen försöker han få barnen att göra det också, men de säger att mamma säger att de inte behöver. Vilket inte är bra för den äktenskapliga harmonin alls”, skriver en.

Enligt en studie som diskmaskinstillverkaren Bosch har gjort bråkar 40 procent av alla amerikanska par om hur man bäst fyller en disk­maskin. Vanliga konfliktämnen är om disken ska sköljas innan den ställs ner, om maskinen ska fyllas till brädden eller om det krävs plats för att det ska bli rent, om besticken ska stå med skaften upp eller ner och var man kan placera koppar och glas.

Vad säger diskmaskins­tillverkarna själva om hur den ska fyllas? Deras svar är – det beror på.

– Det finns inget universellt sätt att fylla en maskin. Det handlar om flexibilitet, beroende på vad du har som behöver diskas, och hur smutsigt det är. Vi försöker ge våra kunder flexibilitet, säger Elenora Lotti, senior produktchef på Bosch.

I kommentarerna till mitt Facebookinlägg går till slut en av dem med mer avslappnad inställning till diskmaskins­i­fyllning – som själv är gift med en självutnämnd diskfascist – ut till första gruppens försvar.

”Jag tror att jag skulle kunna dra ihop en ansenlig stödgrupp på nolltid för oss som är mer bohemisk i vår diskmaskinsiplockning. Live and let live, ibland snurrar den, ibland inte, solen går upp ändå”, skriver han. 

Så fyller du maskinen bäst

Alla diskmaskiner är olika och för att få ut just din maskins maximala potential bör du läsa bruksanvisningen. Men det finns några generella tips om hur du bäst fyller i disken.

 • Skrapa av matresterna, men du behöver inte skölja disken.
 • De smutsigaste delarna ställs in mot mitten av diskmaskinen, så att vattenstrålarna når dem.
 • Överfyll inte diskmaskinen, då når inte vattnet och diskmedlet alla delar. Du kan varva små och stora tallrikar för att skapa mer plats.
 • Djupa skålar ska placeras nedåt, annars fastnar vattnet i dem.
 • Stora uppläggningsfat och liknande ska placeras i kanterna, så att de inte hamnar i vägen för vattenstrålarna.
 • Blanda olika besticktyper i bestickkorgen, då blir det mer plats och de tvättas mer rena. Placerar du olika bestick för sig riskerar skedar och gafflar att börja skeda med varandra, så de inte blir rena. Skedar och gafflar ställs med handtagen nedåt, men knivar med handtagen uppåt så du inte skär dig.
 • Många diskmaskiner har numera en justerbar överkorg där du kan placera stora fat eller vinglas med lång fot.
 • Ugnsformar placeras bäst i underkorgen, där vattenstrålarna är starkast.
 • Glas och muggar placeras i överkorgen. Några nyare modeller har även möjlighet att ställa om nederkorgen så att glas får plats även här, till exempel efter en fest.
 • Plastprodukter placeras på överkorgen, där temperaturen på vattnet är lägre.
 • Några diskmaskiner har särskilda zoner för extra smutsiga kärl, kolla om just din maskin har sådana.

Diskmaskin3.jpg