Hoppa till innehållet
Läs mer

Svårt få rätt när prylarna inte fungerar ihop

Elektronikprylar fungerar inte alltid ihop som de borde. Och tillverkarna avsäger sig allt ansvar för att deras produkter är kompatibla med andra märken.

Publicerad

När Mårten Mårell skulle koppla ihop sin nya bärbara dator med tv:n anade han inte att det var början på fyra månaders strul. Datorn var från Asus, tv:n från Philips och båda hade HDMI-ingångar. Genom standarden HDMI ska elektronikprylar kunna skicka ljud och bild till varandra, oavsett vem som tillverkat prylen. Men Mårten Mårell fick bara bild på tv:n, inget ljud.

– Jag gick tillbaka till affären där jag köpte HDMI-kabeln – där fungerade det med min dator och andra tv-apparater.

Han utgick därför från att det måste vara fel på tv:n och kontaktade Philips som hämtade den för reparation. Efter tre veckor kom den tillbaka med ett serviceprotokoll som torrt konstaterade att apparaten inte var reparerad eftersom den var felfri. Då vände sig Mårten Mårell till Asus kundsupport för att få en lösning på problemet, men där var man än mer avvisande.

Eftersom datorns HDMI-koppling fungerade med andra tv-apparater ansåg Asus över huvud taget inte att det fanns ett problem och hänvisade till sina garantivillkor. Där står att läsa följande undantag:

”På grund av tekniska begränsningar kan vissa enheters kompatibilitet vara begränsad. Dessa begränsningar är normalt förekommande i hela it-industrin och inte begränsade till Asus produkter.”

– Jag reagerade när jag läste garantivillkoren. Det är så generellt formulerat att Asus kan avfärda allt, säger Mårten Mårell.

Frivillig garanti

Men att utfärda en garanti är helt frivilligt för tillverkare, och den kan därför utformas generellt så länge den inte inskränker den reklamationsrätt som alla konsumenter har, konstaterar Marek Andersson, jurist på Konsumentverket.

Den springande punkten är om konsumenten kan ta för givet att varan ska fungera på ett visst sätt, i det här fallet om det är självklart att datorn kan kopplas via HDMI till alla tv-apparater på marknaden. Marek Andersson anser att så inte är fallet.

– Hemelektronikutvecklingen går så snabbt, och därför är kompatibilitet mellan olika apparater och märken sådant som tillverkare inte kan ha kontroll över. Det är i stil med force majeure.

Hade däremot Mårten Mårell uttryckligen frågat säljaren före datorköpet om datorn var kompatibel med hans tv och fått svaret ”ja” hade saken kommit i en annan dager.

Skulle ha frågat

– Då hade han kunnat hävda att datorn inte fungerade som avtalats och därför kunnat kräva att butiken antingen löste problemet eller hävde köpet, säger Marek Andersson.

Som tur var löste sig problemet med det försvunna HDMI-ljudet till slut för Mårten Mårell. Efter åtskilliga samtal till Asus och mycket eget felsökande på internet lyckades en tekniker i den butik där han köpt datorn fixa problemet. Teknikern rensade ut datorns alla styrprogram, så kallade drivrutiner, som hade med bild, ljud och HDMI att göra och ersatte med de senaste versionerna. Då blev till slut Asus kompatibel med Philips.

Så garderar du dig mot prylstrul

  • Fråga säljaren i butiken: ”Fungerar den att koppla ihop med mina nuvarande prylar?” Förklara noggrant vilken utrustning du har hemma och hur du vill använda den nya apparaten.
  • För att undvika att ord står mot ord om säljaren har fel kan du ta med ett vittne när du köper prylen eller be säljaren intyga sitt svar på papper.
  • Är det ett e-handelsföretag – mejla frågorna till kundservice och vänta in svaret innan du beställer.

TEXT HAMPUS ENGSTEDT