Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Svensk storsatsning på ost utan mjölk

Baljväxter och fermentering är grundreceptet när svenska Noquo ska göra växtbaserad ost. 34 miljoner kronor ska hjälpa företaget att hitta en ersättning till mozzarella, cheddar och fetaost.

Publicerad

Ost utan mjölk som smälter som ost gjord på mjölk är ett av målen för Anja Leissners och Sorosh Tavakolis företag Noquo.

Största utmaningen med att tillverka ost utan mjölk?
– Att få den tillräckligt god!

Svaret kommer blixtsnabbt från Noquos vd Sorosh Tavakoli när vi talas vid på telefon. Han startade företaget för ett år sedan tillsammans med Anja Leissner med målet att bli bäst på att tillverka växtbaserad ost. Hans personliga drivkraft är klimatfrågan.
– Vi måste ställa om hur vi äter, animalisk mat är alldeles för resurskrävande. Men då måste det finnas bra alternativ, säger Sorosh Tavakoli.

Han menar att det i dag råder brist på bra, växtbaserad ost, trots att efterfrågan är stor.
– Det finns allt från de som är allergiska till veganer och de som helt enkelt känner för att äta mer växtbaserat. Till kött och mjölk finns det bra alternativ, men inte till ost, säger han.

Företaget har fått in 34 miljoner kronor från investerare för att kunna forska fram den perfekta ersättningen till ­vanlig ost. Just nu bygger de upp ett team av forskare och mat­kunniga, för Sorosh Tavakoli tror att det kommer att krävas mycket arbete för att få fram en bra produkt.
– Vi tar ju bort själva huvudingrediensen, som är mjölk. Sedan ska vi skapa något
med umamismak, sälta, ­syrlighet och rätt känsla i ­munnen, det kommer att bli svårt, säger han.

Deras produkt är inte tänkt att vara exakt som animalisk ost, men den måste ha samma karaktärsdrag. Planen är att tillverka den av baljväxter och att nå rätt smak genom fermentering. Ingredienserna och processen får inte heller bli för dyr så att det blir en ­lyxprodukt. I framtiden finns en större vision om att till­verka fler växtbaserade livsmedel, men just nu är allt fokus på ost.
– Det finns smältost, hyvel­bar ost, fetaost och mozzarella, så jag tror att vi kommer att ha mycket att göra även om vi bara tillverkar ost till en början, säger Sorosh Tavakoli.