Tillsats i julskinka farligare än befarat
En ny rapport indikerar att hälsorisker inte kan uteslutas med att äta de mängder nitrit, tillsatsen som ger julskinkan dess rosa färg, som vi äter i dag.
![](/contentassets/964132e4a4c745b79019ab55e66dbce7/julskinka.jpg?width=1200&height=800&mode=crop&quality=90&scale=both)
Den rosa julskinkan kanske borde ge vika för en grå av hälsoskäl.
Nitrit är ett konserveringsmedel som används i charkprodukter, för att förhindra tillväxt av bakterien Clostridium botulinum som kan orsaka allvarlig förgiftning. Det är även färgen som gör produkterna rosa i färgen. Men ämnet har länge varit kontroversiellt. När nitrit bryts ner i kroppen bildar det en typ av kväveföreningar som kallas nitrosaminer, som kan vara cancerframkallande. I djurförsök har ämnena orsakat cancer i mage och tunntarm, urin- och luftvägar, samt i levern. Det finns även koppling mellan tjock- och ändtarmscancer och intag av nitrosamin.