Hoppa till innehållet
Läs mer

Dyr lösning på hårigt problem

Snart är den barbenta säsongen här, och med den behovet av att frisera bort oönskat hår. Råd & Rön har synat olika metoder för att ta bort håret för gott – och de risker de för med sig.

Publicerad

Solens första strålar kan vara brutala – allt det som tidigare gömts under kläder och i mjukt inomhusljus ska nu exponeras i det skarpaste av sken. Därför är det också högsäsong för produkter och behandlingar som tar bort oönskat hår på kroppen och i ansiktet.

En sökning på ”hårborttagning” på Google resulterar i över hundratusen träffar och minst tre hemsidor som är helt ägnade åt ämnet i alla dess former. – Hos kvinnor har intresset varit stort länge, men bland män ökar det. Män vill ta bort hår på rygg, axlar, skuldror och nacke, och kvinnor vill främst ta bort hår i ansikte, armhålor, bikinilinje och på ben, säger Annica Wallin, hudterapeut på Akademikliniken.

Måste upprepas

På Akademikliniken använder man sig främst av en ny sorts laser, och en behandling kostar 4 500 kronor. Behandlingen måste sedan upprepas 6–8 gånger med ungefär 6 veckors uppehåll mellan. Detta för att håren bara kan behandlas när de är i sin tillväxtfas, och alla hårstrån är inte i den fasen samtidigt.

– Det är egentligen inte så stor idé att starta på våren och hoppas på att få bort håren till sommaren. Det här är en lång process, säger hon.

Det finns heller ingen hundraprocentig garanti för att håren verkligen försvinner. Håret kan alltid bita sig kvar, eller komma tillbaka efter avslutad behandling.

Förutom laser kan man ta bort håret med pulserande ljus och med diatermi. Behandling med laser eller pulserande ljus, intense pulsed light (IPL), fungerar så att värmen från lasern eller ljuset leds ner i hårsäcken och förstör den. Resultatet blir bäst om håren är mörka och huden ljus, eftersom det är pigmentet i håret som leder ljuset eller lasern.

Om man har ljusa strån eller mörk hud fungerar det inte lika bra, och det finns risk för brännskador. Då kan man i stället använda en metod som kallas diatermi. Man för då ner en nål i varje hårsäck och bränner bort den med ström. Även den här metoden kräver upprepade behandlingar.

Om man lider av extrem behåring, så kallad hirsutism, finns det möjlighet att få hårborttagning på remiss från hudläkare.

I och med att behandlingarna är så pass avancerade finns det risker med att ta bort hår med laser och ljus. Främst är risken för brännskador, och som konsument gäller det att du vänder dig till en seriös klinik med erfarenhet.

– Fråga hur länge den som utför behandlingen har arbetat med den, och vilken utbildning den har, säger Annica Wallin.

Inte för alla

Inte alla passar heller för behandlingen, till exempel personer som har metaller inopererade i kroppen, personer som lider av epilepsi eller som har haft hudcancer.

I dag finns det även IPL- och diatermiapparater att köpa för hemmabruk, men det kan tyckas vansinnigt eftersom de kan orsaka fruktansvärda skador.

På senare tid har det introducerats nya metoder att ta bort hår som sägs vara snabbare, mer effektiva och mer skonsamma.

Det finns en ny typ av laser, Gentlelase, där man kyler ner huden, som behandlas med en kylspray.

En annan metod är att smörja in benen med en enzymblandning efter vaxningen. Enzymerna ska, enligt företaget bakom produkten bakom gelen, bryta ner cellerna som producerar håret och på så sätt förhindra att nya hårstrån växer fram.

Det finns även nya metoder för att ta bort ljusa hårstrån med hjälp av ett alkaliskt pulver som mjukar upp håret och den underliggande hårsäcken.

Problemet är att de som pratar sig varma för dessa behandlingar också är de som säljer dem, och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att få ett oberoende utlåtande.

Enligt Lars Norlén, hudläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, görs inga studier för att ta reda på effekterna av dessa behandlingar.

– Hårborttagning är inte ett medicinskt problem, utan det handlar om kosmetik. Och inom kosmetikaindustrin görs inga vetenskapliga studier av högre kvalitet, utan de görs uteslutande av marknadsföringsskäl, säger han.

Innan du bokar behandling med laser eller IPL:

  • Vilken utbildning har den som ska utföra behandlingen?
  • Vilken utrustning används, hur länge har den använts?
  • Hur länge har utövaren arbetat med detta? Är utövaren läkare, eller finns det en ansvarig läkare knuten till kliniken?
  • Vilken typ av strålning används? Finns skyddsglasögon?
  • Undvik att betala i förskott. Om företaget lägger ner under tiden kommer du inte att kunna kräva några pengar tillbaka.

De vanligaste metoderna

Intense pulsed light (IPL)

Så funkar metoden: Intensivt pulserande ljus omvandlas till värme som leds ner genom pigmentet i håret till hårsäcken. Detta förstör hårsäcken och förhindrar att nya hår kan växa upp.
Passar för: Mörka hårstrån och ljus hy.
Passar inte för: Ljusa hårstrån eller mörk hy. Passar inte heller för personer som har metaller inopererade i kroppen, personer som lider av epilepsi eller som har haft hudcancer.
Gör det ont? Lite grann: Det snärtar lite mot huden och en värmekänsla kan uppstå.
Pris för behandling av överläpp: Cirka 800 kronor/behandlingstillfälle.
Pris för behandling av underben: Cirka 2 800 kronor/behandlingstillfälle.

Laser

Så funkar metoden: Laserstråle omvandlas till värme som leds ner genom pigmentet i håret till hårsäcken som förstörs.

Passar för: Mörka hårstrån och ljus hy.
Passar inte för: Personer med ljusa hårstrån eller mörk hy. Passar inte heller för personer som har metaller inopererade i kroppen, personer som lider av epilepsi eller som har haft hudcancer.
Gör det ont? Ungefär som för IPL, smärtan varierar men det snärtar mot huden och det kan bli varmt.
Pris för behandling av överläpp: Cirka 700 kronor/behandlingstillfälle.
Pris för behandling av underben: Cirka 1 700 kronor/behandlingstillfälle.

Diatermi

Så funkar metoden: En mycket tunn nål, kopplad till en diatermiapparat, förs ner till hårsäcken. Strömmen slås på till nålens spets och värmen skadar hårsäcken så att hårstrået inte kan växa ut igen.

Passar för: Enstaka eller ljusa hårstrån.
Passar inte för: Behandling av stora ytor.
Gör det ont? Som ett nålstick ungefär.
Pris: Cirka 300 kronor för 10 minuters behandling, ofta billigare därefter. Dock har många salonger en maxgräns för hur långa behandlingar de kan genomföra, till exempel på 30 minuter.
Fotnot: Alla priser är cirkapriser och är per behandlingstillfälle. Priserna varierar beroende på var i landet kliniken ligger och vilken utrustning de har. Räkna med att behandlingen måste utföras 6–8 gånger.

TEXT ANNIKA BERGE