Hoppa till innehållet

Gräv fram snabbaste bredbandet

Att dra in bredbandsfiber i villan kan kosta 10000-tals kronor. Men det är också en väldigt framtidssäker investering för dig med stora behov.

Publicerad

De flesta villor i Sverige kan numera få någon sorts fast internetuppkoppling, oftast genom tekniken ADSL via det befintliga telejacket. Hastigheten är oftast inget att fnysa åt – att hämta data i tio megabit i sekunden räcker gott och väl för avancerad surfning och strömning av filmer från olika videotjänster.

Vill du däremot använda bredbandet för IP-tv, speciellt om du vill kunna se HD-kanaler, kan ADSL-abonnemang slå i taket. Och att skicka tunga filer går betydligt långsammare än att ta emot dem. Räkna med under en megabit per sekund, vilket kan göra till exempel arbete hemifrån segt och frustrerande.

Ledningen avgör

Metallen koppar är ADSL-teknikens största begränsning. Telenätets kopparledning mellan ditt hus och telestationen avgör hur snabbt och pålitlig uppkoppling du får via ADSL.

Det är därför tätortsvillan med bra telenät och kort avstånd till närmaste station kan få 10 megabit eller mer, medan landsbygdsvillan med långa avstånd kan få nöja sig med en tiondel av den hastigheten.

Med bredband via fiber försvinner kopparflaskhalsen. Då kommer i stället all internettrafik genom den optiska fiberledningen hela vägen in i huset. I dagsläget erbjuder de flesta fiberoperatörer hundra megabits uppkoppling.

Det räcker och blir över även för den mest kräsne bredbandsanvändaren. Bredband via fiber är även framtidssäkert inom överskådlig tid. En gigabit (tusen megabit) är inga problem för fiberledningen.

Prislappen skiljer

Men att dra fiberledning från telestationen till husknuten görs inte på en eftermiddag. Ofta krävs det flera kilometers grävning. Prislappen skiljer väldigt mycket från fall till fall.

– En installation brukar kosta mellan 15 000 och 30 000 kronor, säger Henrik Forssell, ansvarig för affärsområdet Fiber till villa hos Telia.

Det prisspannet bygger på att många fler i grannskapet också installerar fiber samtidigt.

– Vi har en tumregel att det bör finnas minst 100 hus i området, varav 60 procent tecknar avtal, säger Henrik Forssell.

Förutom nationella installatörer som Telia finns på många orter också lokala företag som drar in fiber i villor. Kommunala energibolag kan erbjuda förhållandevis låga priser för installation tack vare att de använder sina egna redan nedgrävda rör.

 Umeå energi uppger till exempel att en installation i en villa i ett redan etablerat bredbandsområde kostar 9 500 kronor. Men för det priset får du själv gräva ner fibern mellan tomtgräns och hus.

Långsiktig investering

Bor du på landsbygden finns sällan kommersiella aktörer som ensamma vill åta sig att skapa ett fibernätverk. Avstånden är för långa i relation till antalet potentiella kunder. Ett alternativ är då att tillsammans med dina grannar bilda ett byalag som gemensamt förhandlar med entreprenörer och operatörer. Hos Länsstyrelsen kan ni söka bredbandsstöd för projektet.

En fiberinstallation är en långsiktig investering som ska ses i ljuset av många års användning. Men även om du säljer huset kort efter installationen behöver inte pengarna vara kastade i sjön. Det menar mäklaren Fredrik Wikström på Skandiamäklarna i Skellefteå:

– Säg att det finns fiber installerat i 30 villor i ett område och bara fem som saknar det; då ser köparen det direkt som en minuspost. Köparen tänker ”först badrummet, sedan gräva bredband”, och det påverkar priset han eller hon är beredd att betala.

Han tipsar också om att en del av kostnaden kan dras av när huset säljs.

– Indraget fiber är en förbättringsåtgärd som är avdragsgill, i dagsläget 22 procent, vid försäljning.

När fiberanslutningen väl är på plats återstår att bestämma hur du ska använda det. Om din fiberlina är inkopplad till ett så kallat öppet stadsnät finns många leverantörer att välja mellan. Priserna är då 20–30 procent lägre än om stadsnätet är ”stängt” (bara enstaka leverantörer får erbjuda abonnemang), enligt en rapport från Post och telestyrelsen.

Vissa stadsnät har flera operatörer som erbjuder såväl internetuppkoppling som IP-tv och IP-telefoni till lågt kombinationspris. I andra nät måste du köpa tjänsterna separat från olika operatörer.  

Göran valde bundet fiber

Råd & Röns marknadschef Göran Tersmeden fick under hösten 2011 erbjudanden från två olika bredbandsinstallatörer. Både offererade ungefär 25 000 kronor för en komplett installation.

– De var väldigt på och ringde och bokade hembesök, men jag var inte så intresserad eftersom min familj inte hade ett behov som motsvarade priset.

Under resans gång försvann dock den ena installatören, och den kvarvarande, Telia, sänkte priset kraftigt till 9 000 kronor. Men då var Göran Tersmeden tvungen att också teckna ett tvåårigt abonnemang med Telia för bredband, IP-tv och IP-telefoni.

– Jag hade då inget tv-abonnemang alls men skulle precis skaffa ett. Eftersom IP-tv ingick kändes det som ett passande erbjudande, säger han.

Från det att papperna skrevs på till dess att tjänsten fungerade tog det ungefär ett halvår. Installationsprocessen, som gjordes jämte den befintliga luftledningen för fast telefoni, var inte helt problemfri.

– Det krävdes tre besök av tekniker hemma hos oss och vid telefonstolpen innan internet fungerade. Efter det tog det några veckor och flera supportsamtal innan tv:n och telefonen också hoppade igång. Men sedan dess har allt fungerat bra utan avbrott.  

3 prisexempel

Utbud och priser skiljer mycket. Priserna är inte alltid jämförbara eftersom innehållet i tjänsterna skiljer sig. Här är tre prisexempel för internet, tv och telefoni i olika stadsnät. De är hämtade från operatörernas hemsidor i februari. De visar månadskostnaden under ett års abonnemang.

Umeå Energi (Umeå)

Internet: Bahnhof via Umenet 100/100 Mbit*: 438 kr IP-telefoni: Bahnhof: 0 kr IP-tv: Canal Digital (19 kanaler) 144 kr Månadskostnad: 582 kr, tillkommer startavgift för tv 195 kr och tv-box 1 995 kr

Mälarenergi Stadsnät (Västerås och Hallstahammar)

Paketerbjudande, Tele2 TriplePlay, med IPtelefoni, gratis IP-tv-box (19 kanaler) och utan startavgift Internet: 100/10 Mbit* Månadskostnad: 342 kr

Telia Öppen fiber (flera orter)

Paketerbjudande med IP-telefoni, gratis IP-tv-box (8 kanaler) och utan startavgift Internet: 100/10 Mbit* Månadskostnad: 428 kr

* Megabit anges som nedströms (ladda ner filer)/uppströms (ladda upp filer).

 

Checklista

  • Vem äger nätet? Är företaget solitt och verkar det kunna sköta nätet i många år framöver?
  • Vad ingår i priset? Gräver installatören även på din tomt? Du kan begära rotavdrag för arbetskostnaden som sker på tomten.
  • Är priset beroende av att du binder upp dig för abonnemang till en viss operatör? Hur lång är bindningstiden?
  • Vilka operatörer finns i stadsnätet dit din fiber kopplas? Vilka tjänster erbjuds och vad kostar de?