Hoppa till innehållet

Undvik fallgroparna när du fyndar teknik

Priset ska vara väldigt lågt när du köper begagnade tekniska prylar. Dessutom bör du ha koll på de vanligaste dolda felen. Här är tipsen som hjälper dig göra äkta Blocketfynd.

Publicerad
Uppdaterad

En begagnad dator med flera år på nacken bör kosta en bråkdel av nypriset.

Blocketannonsen utropar ”nypris 15 000 kronor, säljes för endast 5 000 kronor". Visst kan den begagnade 50-tums-tv:n verka billig, men det räcker med att den har 3–4 år på nacken för att du ska kunna köpa en minst lika bra modell i närmaste elektronikvaruhus för ungefär samma summa. För att det ska vara värt att slå till bör priset vara väsentligt lägre än motsvarande ny pryl. När du köper begagnade varor av privat­personer har du inte skydd av konsumentköplagen. Du saknar alltså bland annat den reklamationsrätt som du får när du köper i en butik.

Även när priset är rätt finns fallgropar som du bör ha i åtanke. Vissa av dem kan du kontrollera med säljaren, andra kan du bara hålla tummarna för att de inte inträffar. 

Tänk på det här när du köper en begagnad...

 

… bärbar dator

Få saker sjunker i värde så snabbt som datorer. Det finns myriader av modeller – att veta vad som är prisvärt kräver att du är insatt. Du bör ha koll på de vanligaste varianterna av processorer, internminnen, grafikkort och andra datorkomponenter.

Fallgropar:

  • Dåligt batteri. Batterier klarar bara ett visst antal laddnings- och urladdningscykler, sedan börjar prestandan falla snabbt. Det dröjer då inte länge innan du måste ha strömsladden inkopplad jämnt.
  • Glapp i uttaget till strömkabeln. Om datorns batteri slutar ladda när ström­kontakten får minsta knuff är det ett tecken på att strömuttaget håller på att gå sönder.
  • Hårddiskar, även icke-mekaniska, går sönder förr eller senare. Om datorn redan är använd några år kan det inträffa snabbt. Att byta hårddisk är enkelt för en van datoranvändare. En ny kostar från femhundra kronor. Var noga med att göra regelbundet backup så att du inte förlorar viktig data när disken ger upp.
  • Finns licenser för operativsystem och program? Det är vanligt att datortillverkare lägger en kopia av Windows på en skyddad del av hårddisken, en så kallad återställningspartition. För att kunna ominstallera Windows krävs att första ägaren inte har tagit bort den delen av hårddisken.

 

… mobil

I sin iver att utveckla nya modeller struntar många tillverkare i att uppdatera sina redan sålda mobiler. En Androidtelefon som är ett par år gammal kan sällan uppdateras till den senaste Androidversionen. Problemet är mindre för Iphone. När Apple lanserar nya versioner av IOS brukar upp till fem år gamla Iphonemodeller kunna installera dem, om än i något bantad form.

Fallgropar:

  • Aktiveringslås inte avslaget. Säljaren måste nollställa telefonen och ta bort den från sitt Apple- eller Googlekonto, annars kan hen när som helst låsa mobilen. Då blir den obrukbar för dig.
  • Uttjänt batteri. När batteriet inte ens håller en dag trots att du knappt använder den, måste du ladda irriterande ofta. Tänk på att du inte själv kan byta batteri på Iphone och flera Androidmodeller i högre prisklassen.
  • Telefonen är operatörslåst. Fram till 2014 såldes många mobiltelefoner med operatörs­lås. Om mobilen sålts av till exempel Tre kunde den bara användas med Treabonnemang. Det går att begära upplåsning, så länge förra ägarens bindningstid gått ut. Det kostar, beroende på operatör, upp till några hundralappar.

 

… tv

Tv-tillverkarna genomförde för några år sedan ett stort teknikskifte: från full hd till ultra hd-skärmar med HDR-färger. Köper du en begagnad tv från våren 2015 eller tidigare går du miste om det. 

Tänk på att kvaliteten på tv-skärmar är mer individuell än för dator- och mobil­skärmar. Tv-fabrikerna har större kvalitetstolerans, vilket gör att vissa exemplar kan ha problem med ojämnt ljusflöde i hörn och kanter. Problemet drabbar endast lcd-skärmar (led är en typ av lcd).

Fallgropar:

  • Smart-tv-funktionerna slutar fungera. Videoströmningstjänster som Netflix och Viaplay uppdaterar med jämna mellanrum de tekniska minimikraven för sina appar. Om tv:n redan är några år gammal finns risk att apparna snart inte uppfyller kraven och därför helt slutar fungera vid nästa uppdatering.
  • Fjärrkontrollen går sönder. Om fjärr­kontrollen tappats i golvet många gånger av sin första ägare finns risken att dess innanmäte lossnar redan första gången du råkar tappa den.

Handla säkert

Om du köper en pryl via ­postpaket kan det löna sig att använda ett försäkringsskydd som ersätter dig om säljaren skickar trasiga prylar eller en tegelsten. Via Blocket kan du använda tjänsten Blocketpaketet. Auktionssajten Tradera erbjuder köparskydd om du betalar med Klarna eller Paypal.