Hoppa till innehållet
Fråga oss Bilar och fordon

Tvååringen kunde knäppa upp bältet till bilbarnstolen

Publicerad

Vi köpte en ny bilbarnstol till vår son som är drygt två år. Häromdagen kom han klättrandes mellan förarsätet och passagerarsätet då han lyckats knäppa upp bältet. Ska detta ens vara möjligt? Bilbarnstolen var en Axkid minikid 0–25 kilo. 
/Angelica

Svar: Enligt Anton Wall, marknadschef på Axkid, låter det inte som något är fel. Alla bilbarnstolar förhåller sig till en standard som reglerar ”tryck” i bälteslåset. Detta är testat och reglerat så att barnet inte ska kunna knäppa loss sig, men samtidigt möjliggöra för räddningstjänst eller förälder att knäppa loss barnet på ett ”enkelt” sätt vid nödsituation. Anton Wall tipsar om att se till att bältet är korrekt placerat och hårt åtdraget, så du max får in två fingrar mellan barnet och bältet. Det är enligt honom oftast betydligt hårdare än man tror och hjälper ofta i problemet med att barn ”krånglar sig ur” eller knäpper loss det.

Råd & Rön testar löpande hur enkelt det är att spänna fast barnet i olika bilbarnstolar. Läs testet här.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.