Hoppa till innehållet

Sopa bort dina internetspår

På nätet lämnar du fler spår efter dig än du tror, både medvetna och omedvetna. Råd & Rön visar hur du tar kontrollen över ditt privatliv på internet.

Publicerad

Allt du gör online lämnar spår. Vissa av spåren är lätta att följa för vem som helst, andra kräver stora datorkunskaper och en vilja att bryta mot lagen. Risken är också stor att de texter och bilder du publicerar på nätet finns kvar för alltid. Även om du tar bort de privata bilderna från din blogg eller Facebook kan de redan ha laddats ner och finnas kvar på helt främmande människors hårddiskar.

Du kan aldrig skydda dig helt, men med några enkla inställningar och ett aktivt säkerhetstänkande kan du minimera många av riskerna för ditt privatliv på internet.

ettSopa igen surfspåren

cybersopgubbeMycket av innehållet på de webbsidor du besöker – bilder, text, lösenord och annat – lagras av din webbläsare. Hur du tar bort allt det som finns lagrat från din tidigare surfning skiljer sig mellan olika webbläsare.

I Firefox väljer du menyn Historik / Rensa ut tidigare historik . Samma menyfunktion i Internet Explorer heter Verktyg / Ta bort webbhistorik. Du kan också använda tangentgenvägen Control + Shift + Delete. I Chrome kan du trycka Control + H eller gå via menyn uppe till höger och välja Historik.

Ett annat sätt är att säga till webbläsaren i förväg att inte spara något på hårddisken. Då tas all historik automatiskt bort när du stänger webbläsaren. Välj Arkiv / Nytt privat fönster i Firefox, Verktyg / InPrivate-surfning i Internet Explorer eller Nytt inkognitofönster i Chrome.

tvåBegränsa Facebook

Standardinställningen för Facebook är att alla kan se det du skriver och de bilder du laddar upp. I menyn Inställningar / Sekretess kan du välja vem som ska se dina inlägg och annat. Facebook ändrar ofta användarvillkor och funktioner som kan påverka integriteten.

treAnvänd flera lösenord

Är du en av alla dem som använder samma lösenord på flera ställen? Då utsätter du dig för onödiga risker på nätet. Det räcker att lösenordet läcker ut från en av dina nättjänster för att illasinnade personer ska kunna bryta sig in på resten av de sajter och tjänster du använder. Anta att du är medlem i ett nätforum om fågelskådning. Där har du troligen inte mycket känslig information lagrad. Men om du använder samma användarnamn och lösenord där som på din webbmejl och Facebook finns mycket att förlora om hackare lyckas stjäla medlemsdatabasen. Då kan hackarna utan ansträngning också komma åt betydligt mer personliga och känsliga uppgifter om dig.

fyraKryptera surf och mejl

Om du krypterar informationen i din dator kan den inte läsas även om den blir stulen eller hackad. Vill du kryptera trafiken på internet som går mellan dig och en annan dator kan du använda en så kallad VPN-tunnel (Virtual Private Network). Det finns flera tjänster på nätet som erbjuder VPN-tunnlar. De kostar ungefär 50 kronor per månad att använda.

TIPS: Programmet truecrypt krypterar din hårddisk och programmet PGP krypterar e-post. Ett exempel på VPN-tjänst är dold.se.

femSläng ordentligt

När du slänger något i din dators papperskorg försvinner inte filen, inte ens när du tömmer papperskorgen. Det enda som händer är att datorns operativsystem markerar att platsen på hårddisken där filen ligger är redo att skrivas över. Men så länge inte någon annan fil tar dess plats är det lätt att återskapa den ”slängda” filen. Om du säljer din begagnade dator kan alltså köparen förhållandevis enkelt återskapa mängder av dina bilder, dokument och annat.