Hoppa till innehållet

Sämst i test 2018

Fejkade kryddor, fläktar utan drag och barnvagnar som kan klippa av fingrar. Vid sidan av alla Bra köp och Bäst i test från 2018 finns en hel del produkter som är riktigt dåliga – eller till och med farliga.

Publicerad

Två däck slets sönder

Infinity Ecosis till vänster, Vredestein Sportrac 5 till höger.

Säkerhet är förstås högsta prioritet när vi testar sommardäck till bilen. I senaste testet höll Infinity Ecosis och Vredestein Sportrac 5 inte måttet. Båda däcken klarade nämligen bara några minuter i vårt höghastighetstest innan de slets sönder. I testet ska däcken klara påfrestningarna i 240 kilometer i timman under 75 minuter. Något de flesta däck vi testar gör utan problem. 
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 106 sommardäck

Bosch BBHMOVE2N.

Usel på damm

Bosch BBHMOVE2N är ett riktigt bottennapp när det gäller en dammsugares huvuduppgift, att suga upp damm. Visserligen är just dammuppsugningsförmågan genomgående skral när vi testar skaftdammsugare, men Boschmodellen placerar sig längst ner i tabellen med bara 1 i betyg när det gäller att få upp damm. Den är lika dålig på mjuka mattor som på hårda golv. 
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 30 skaftdammsugare

Chicco Liteway 2.

Kan bryta fingrar

Vår testpanel uppskattar att Chicco Liteway 2 är lätt att fälla ihop och enkel att använda, men det hjälper föga när företaget bakom vagnen har slarvat med säkerheten. När suffletten fälls kan barnets fingrar komma i kläm och i värsta fall brytas. I samma test finns ytterligare tre vagnar med säkerhetsrisker av varierande grad, så den som ska köpa en resevagn bör se upp. 
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 6 resebarnvagnar

Akta tårna!

Stiga Autoclip 221.

Den är inte riktigt lika mordisk som T-1000 från Terminator 2-filmen, men Stiga Autoclip 221 verkar också ha missat första robotlagen om att en robot aldrig får skada en människa. I vårt säkerhetstest där en sko sätts framför roboten är det meningen att den ska sluta klippa och stanna. Stigas robot fortsätter i stället lugnt att klippa rakt över skon. 
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 30 robotgräsklippare

Inget för matlagning

Witt PUSH 90.

Den bänkintegrerade fläkten Witt PUSH 90, för minst sagt mastiga 20 500 kronor, döljs smidigt i diskbänken när den inte används. Tyvärr märks den knappt när den används heller. Witt PUSH 90 tar bara upp 15 procent av fettet och reducerar lukten i matoset med 0 procent, vilket gör den till den absolut sämsta fläkten i vårt test.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 106 köksfläktar

Gift i tekoppen

Garant Örtte Kamomill.

Kamomillte kan låta som en nyttig dryck, men om du väljer Garant Örtte Kamomill riskerar du att få i dig mängder av giftet antrakinon som ligger långt över EU:s gränsvärden. Giftet kan bildas i processen när kamomillblomman torkas men kan också hamna i teet via förpackningen. 
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 10 sorters kamomillte

Fusk i burkarna

Från vänster till höger: Albert Méné, Budget, Kockens, Eldorado.

När vi testade torkad oregano var det många som ville ge sig in i kampen om att vara sämst i test. Först Budgets och Eldorados oregano, som båda överskred gränsvärdena för bekämpningsmedelsrester, bland annat för carbendazim. Sedan var det Kockens ekologiska oregano och oreganon från Albert Ménés, där mindre än hälften av innehållet i burkarna var riktig oregano. Kockens hade drygat ut sin blandning med cistusblad och Albert Ménés hade fyllt på med olivblad. 
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 15 sorters oregano

Samsung NV72M1010BS.

Plåten kan ramla ner

I vårt test av billiga ugnar hade alla modeller svårt att hålla temperaturen stabil under hela tillagningstiden. Samsung NV72M1010BS var lite bättre än övriga. Tyvärr hade den en annan allvarlig brist. Samsung har gjort en enkel variant av spåren som ska hålla galler och plåt på rätt höjd i ugnen. De klarar inte jobbet och plåten riskerar att ramla ner redan vid låg belastning. Även ugnsgallret är klent och viker sig lätt.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 7 ugnar

Skickade ut farligt ljus

Panasonic ES WH 90.

Att ta bort hår med intensivt pulserat ljus kan vara bra om du har en viss typ av hud och hår. Att få ljusblixtarna riktade i ögonen kan däremot vara direkt farligt och apparaterna ska därför bara kunna skicka ut ljus när de har kontakt med hud. Panasonics ES WH 90 klarade inte den aspekten av vårt säkerhetstest och fick därför 1 i betyg. Panasonic svarade med att dra tillbaka produkten från marknaden.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 12 IPL hårborttagare

Garant Ekologisk kikärtspasta 

Bekämpningsmedel i trendpastan

Vår smakpanel tyckte att Garants Ekologiska kikärtspasta smakade bra. Tyvärr var innehållet av bekämpningsmedlet pirimiphos-methyl över EU:s gränsvärde, vilket gjorde att produkten kvalade in som sämst i test.
Bättre alternativ hittar du här: Råd & Rön testar 10 sorters proteinpasta