Hoppa till innehållet
Varning Spis & ugn

Varning för exploderande ugn

I vårt senaste test av ugnar exploderade en ugn under pyrolysrengöringen. Tillverkaren har inget svar på hur det kunde hända men ska undersöka saken vidare.

Publicerad

Den inre glasskivan i ugnsluckan på Gorenje BOP8737B  gick sönder under pyrolysrengöringen. 

Under pyrolysrengöringen av Gorenje BOP8737B exploderade den inre glasskivan i luckan. Pyrolysrengöring är när man hettar upp ugnen till 450–480 grader så att alls smuts blir till aska, som sedan torkas bort med en trasa. Explosionen riskerade inte att leda till personskada, men på grund av den kunde vi inte slutföra alla deltester av ugnen. Modellen får en etta i säkerhet och avdrag på det samlade betyget. Varför glaset exploderade kan vi inte svara på.

– Vi följde instruktionerna för pyrolysrengöringen, och vi såg ingen skada på ugnen innan, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Precis innan glaset exploderade visades en felkod, vilket kan indikera att det är något fel på termostaten så att temperaturen inne i ugnen blev fel, men det är inget vi kan säga med säkerhet.

När vi kontaktar Gorenje har de inte heller någon förklaring, men skriver i ett mejl att de ska ta saken vidare internt och försöka ta reda på vad som kan ha orsakat explosionen.

LÄS MER: Råd & Röns test av 77 ugnar